Speranță pentru femeile care au nevoie de reconstrucție mamară! Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că, pentru acest an, s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care au nevoie de endoprotezări mamare. Costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucția mamară este suportat prin subprogramul de reconstrucție mamară, aplicat din 2014, în cadrul Programului Național de Oncologie și se adresează pacientelor care au suferit o operație de rezecție totală sau parțială a sânului din cauza cancerului. Prețul mediu prevăzut pentru fiecare pacientă este de circa 2.000 de lei. Reprezentanții Casei Națiuonale de Asigurări de Sănătate precizează că pe tot parcursul celor cinci ani de derulare a subprogramului, a existat un sigur criteriu de includere a pacientelor, și, anume, evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care să avizeze explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară.
ANA IACUB, reporter ”În subprogram nu pot fi incluse, însă, pacientele care au contraindicații medicale. Este vorba de cele aflate într-o terapie oncologică ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv și de cele cu afecțiuni sistemice severe, care, în urma evaluărilor medicale interdisciplinare, nu pot suporta intervenția sau anestezia generală.”
Endoprotezele mamare sunt achiziționate de spitalele incluse în program, în cadrul cărora sunt efectuate și intervențiile de reconstrucție a sânului. În prezent, programul se derulează prin 19 spitale, în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara. Potrivit situației centralizate de C.N.A.S., până la finele lunii august au fost efectuate 137 de operații de reconstrucție mamară. În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naționale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucție mamară, pentru anii 2019-2020. Reprezentanții Casei spun că așteaptă de la medici și manageri de unități sanitare propuneri de îmbunătățire a programelor și subprogramelor naționale de sănătate în beneficiul pacienților și care să asigure, totodată, creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate.
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
Casă cuprinsă de flăcări, într-o localitate din județul Maramureș! Pompierii Detașamentului Sighetu Marmației au fost alertați, sâmbătă-seară, cu privire la producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Bocicoiu Mare.
Obezitatea, o problemă de sănătate publică majoră, care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă! În țara noastră, prevalența obezității este în creștere, ceea ce indică o posibilă viitoare creștere a incidenței cancerelor asociate.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019