Date companie
 
 
 
 

Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem a salvat pânã acum patru vieți

RSS Știri
 
 
Data publicării : 7 Iunie 2013
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : stem, celule
 

Patru vieți salvate în patru ani. Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem a fost lansat în 2009, dar a devenit funcțional de numai câteva luni. Așa se face cã românii diagnosticați cu leucemie sau alte boli ale sistemului imunitar au trebuit sã stea la rând. Oricine e sãnãtos și are între 18 și 45 de ani poate dona celule stem hematopoetice.

AURORA DRAGOMIRISTEANU, director RNDVCSH: "Celulele stem sunt celule pe care toți le avem în sângele circulant, iar donarea de celule stem este un procedeu simplu care seamãnã cu donarea de sânge!"

Registrul Național al Donatorilor e interconectat cu organizații internaționale din domeniu. Când un român are nevoie de transplant, celulele pot veni de oriunde din lume.

AURORA DRAGOMIRISTEANU, director RNDVCSH: "Pânã astãzi, prin registru au fost identificați și am trecut toatã procedura standardizatã și recunoscutã internațional pentru patru pacienți români. (...) Pentru un donator din Belgia, celulele i-au fost transplantate unui pacient român."

În registrele din lume sunt înscriși peste 22 de milioane de donatori. În țara noastrã, existã 18 centre.

ALINA TÃNASE, director medical Institutul Fundeni: "Secția noastrã este dublã fațã de ce aveam anul trecut. Începând cu ianuarie 2013, avem în loc de 7 camere sterile, 12 pentru adulți și 6 pentru copii."

Pânã acum, în Registrul Național s-au înscris 1.370 de români.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Premieră medicală realizată de cercetătorii de la U.M.F. Cluj Napoca ( 15 Martie 2015 )

    Premiera medicală în România! O echipă de cercetători din cadrul Universității de medicină și Farmacie din Cluj Napoca dezvoltă un proiect de implantare de celule stem în structura dinților la porci, pentru a ajuta regenerarea osoasă a maxilarului. Celulele stem sunt recoltate din țesutul adipos al porcilor, scopul fiind acela de regenerarea osoasă a alveolelor. Deocamdată, totul este la nivel de experiment...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2