Cerc vicios, în sistemul bancar! Relansarea împrumuturilor nu poate avea loc decât odatã cu relansarea economiei, iar aceasta nu poate reporni decât dacã primește finanțare. Deocamdată, exista o certitudine! Puțini clienți mai indeplinesc, acum, condițiile necesare pentru accesarea unui credit. Perspectiva relansãrii economice ca urmare a reluãrii procesului de creditare era programatã pentru toamna anului 2013, dar optica s-a schimbat între timp.
ADRIAN VASILESCU, consilierul guvernatorului B.N.R. "Populația are dreptul la credite. Din pãcate, acesta este doar un drept moral. Material, lucrurile sunt mai complicate, în sensul cã miresele frumoase s-au cam mãritat! Practic, vreo 3 milioane și jumãtate din reprezentanți ai populației României, care aveau dreptul la credite și au exercitat acest drept, au luat credite, iar acum bãncile se uitã în dreapta și în stânga, cãutând persoane care devin eligibile."
Dacã, totuși, se va decide reluarea creditãrii, atunci procesul nu poate urma decât o singurã cale.
ADRIAN VASILESCU, consilierul guvernatorului B.N.R. "Pentru noi este limpede cã, în etapa imediat urmãtoare, creditarea populației nu poate fi decât în pasul doi. Adicã creditul pleacã la întreprindere, compania face producție, face locuri de muncã, și în felul acesta, o parte din credit ajunge și la populație, prin salarii mai mari, locuri de muncã și alte condiții materiale."
Faptul cã populația nu mai are posibilitatea de a lua credite noi este confirmat de rata creditelor neperformante, care a ajuns la 20%. În plus, 70% dintre creditele active sunt, de fapt, refinanțãri la împrumuturile mai vechi. Problema cea mare o reprezintã însã situația IMM-urilor, cele care ar trebui sã fie motorul relansãrii economice.
CLAUDIU CERCEL, director bancã comercialã "Doar 26% din I.M.M.-uri au o cifrã de afaceri mai mare de o sută de mii de euro și numai 5% au o cifrã de afaceri mai mare de un milion de euro. Acestea sunt date care aratã clar cã țesutul întreprinderilor mici și mijlocii este unul fragil!"
Faptul cã IMM-urile nu pot accesa credite cu ușurințã este accentuat de numãrul tot mai mare de insolvențe. În plus, garanțiile pe care le prezintã companiile sunt considerate insuficiente. Șeful Fondului de Garantare, Aurel Șaramet, spune cã, în aceste condiții, este absolut necesar ca atât clienții cât și bãncile și fondurile de garantare sã fie dispuse sã-și asume mai multe riscuri.
Primul centru integrat de economie circulară din România adresat pieței sociale, inaugurat la București! Copiii și adulții defavorizați pot să viziteze acest centru pentru a participa la diverse activități educative.
Sute de clienți ai unor bănci din Lituania și Estonia, atacați de hackeri din România! 600 de clienți au fost prejudiciați cu 200.000 de euro. Din momentul declanșării anchetei coordonate de procurorii...
Banii europeni, atât de așteptați în țară pentru recuperarea economiei, nasc în continuare controverse. Fostul europarlamentar și actual coordonator al Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, atrage atenția asupra termenelor stricte în care România trebuie să se încadreze pentru accesarea fondurilor europene.
Românii care au probleme cu băncile au putut apela la ajutorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar și pe timp de pandemie, chiar dacă restrictiile impuse au prelungit timpul de soluționare...
Ministrul interimar al Finanțelor vrea să ia măsuri pentru atenuarea impactului pandemiei de infectare cu coronavirus asupra mediului economic!
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019