Cursul de schimb ar trebui să fie de 4,7-4,8 lei pentru un euro! Asa considera presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru. Si asta desi afaceriștii cred că această estimare este depășită.
FLORIN POGONARU, președinte AOAR: " Leul este supraevaluat cu 13,30 %. Daca ne uitam ce s-a intamplat de la inceputul anului in privinta cursului leu-euro, vom vedea ca leul s-a intarit in continuare. Probabil ca supraevaluarea e undeva, urmarind acelasi studiu si aceleasi date, undeva la 16% " .." Un curs normal in momentul in fata ar fi undeva la 4,7-4,8."
Pe de altă parte, oamenii de afaceri spun că exporturile sunt cele care au ajutat pentru iesirea din criza. Datele statistice arata ca, anul trecut, Slovacia exporta produse in valoare de 9 mii si jumatate de euro pe cap de locuitor, Ungaria- putin peste 7 mii de euro, iar Romania- 1,7 mii.
CRISTIAN PARVAN, secretar general AOAR: "Noi am fost si suntem preocupati de caile de dezvoltare durabile ale economiei. Pana acum, cresterea economica care s-a obtinut, s-a realizat pe baza exporturilor care trebuie intelese ca si productie industriala. Pentru ca de fapt daca va uitati la structura exporturilor, egal productie industriala."
La rândul său, vicepreședintele Asociatiei avertizează că nivelul actual al cursului valutar sărăcește atât exportatorii, cât și producătorii din România.
CONSTANTIN SAVU, vicepreședinte AOAR: " Lucram la o piata unica fara bariere de nici un fel, nici tarifare, nici netarifare. Ne luptam cu italienii, cu polonezii, cu cehii, deci o piata comuna,deci aceasi piata; nu vorbim de o situatie de export care poate favoriza pe cineva."
Oamenii de afaceri sunt de părere că o colaborare reală între guvern și B.N.R. ar fi condus la eliminarea reducerilor salariale în sectorul bugetar și, astfel, ar fi fost evitate protestele stradale.
PSD cere Băncii Naționale Române să apere moneda națională! Solicitarea vine după ce cursul de referință stabilit, ieri, a fost de 4,76 de lei pentru un euro, ajungând, astfel, la un nou nivel record. Într-o postare pe pagina de facebook...
Creșterea productivității, crearea de noi locuri de muncă și încurajarea producției autohtone. Acestea sunt doar câteva dintre direcțiile propuse în vederea realizării unui pact public-privat pentru dezvoltarea economică a țării, susțin reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Ei au oferit soluții privind îmbunătățirea infrastructurilor rutiere și de comunicații. AOAR consideră că modelul de dezvoltare economică a României bazat pe investițiile străine nu va funcționa la nesfârșit. Viitorul îl va reprezenta antreprenoriatul autohton. Cum va putea fi acesta realizat?
Asociația Oamenilor de Afaceri din România dezaprobă măsurile de creștere a taxelor și impozitelor, în anul 2014, considerând că acestea vor afecta direct și indirect întreg mediul de afaceri. Într-un comunicat de presă, Asociația Oamenilor de Afaceri din România precizează, printre altele, că înțelege necesitatea acoperirii multiplelor cheltuieli bugetare obligatorii, unele fiind generate de măsurile inconsecvente adoptate...
Romanii si-au ales cei 452 de deputati si senatori. Potrivit estimarilor realizate de GeoPol la comanda Realitatea TV, Uniunea Social-Liberala, USL a obtinut o victorie clara cu 57 de procente. Pe locul doi se afla Alianta Romania Dreapta, ARD cu 18%. Pozitia a treia este ocupata de PPDD-cu 14%.
Multe produse pe care românii le găsesc în supermarketuri sunt aduse din Grecia, Italia sau Spania. Ministrul Agriculturii are, însă, o mare dorință: să facă loc pe rafturi și alimentelor românești. Potrivit lui Daniel Constantin, autoritățile au în lucru un set de legi care ar putea ajuta producătorii autohtoni.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019