Zeci de mii sârbi, ucraineni, ruși și lipoveni, din România, au sărbătorit, vineri noapte, trecerea în Noul An pe stil vechi. După tradiție, pentru ca anul să fie îmbelșugat, sârbii din Timișoara au spart mai multe pahare. Zeci de cetățeni din Republica Moldova au sărbătorit Revelionul în România. De pe masă nu au lipsit votca, coniacul și mâncarea tradițională numită siliotca.
AMBIANTA oameni dansand
VOX: "Chiar daca noi sarbatorim mai tarziu, ne distram mai bine decat cei care sarbatoresc mai devreme "
VOX: "La multi ani in anul 2012"
Comunitățile de ruși lipoveni au ajuns în Moldova și în Dobrogea în secolul al XVII-lea, în timpul reformei inițiate de Țarul Petru cel Mare și de Patriarhul Nikon al Rusiei. Reforma, care viza modificarea ritualului bisericesc, a început în 1654 și a fost adoptată de Soborul Bisericii Ortodoxe Ruse în 1667. Cei care nu se supuneau noilor canoane au fost prigoniți, întemnițați, arși pe rug. Mulți au ales calea exilului. Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creștinilor ortodocși din România și ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioși au refuzat să adopte calendarul Gregorian, menținându-l pe cel Iulian.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019