Partidele pro-europene au câștigat la limită alegerile parlamentare din Republica Moldova. Liberal-Democrații, Liberalii și Democrații au adunat împreună 45,2 la sută din voturi, adică 55 de mandate — suficient pentru a forma o majoritate în legislativul de la Chișinău ce dispune de 101 locuri. Surpriza scrutinului o constituie rezultatul foarte bun înregistrat de Partidul Socialist, care s-a clasat pe primul loc. Potrivit datelor oficiale după numărarea a aproape 90 la sută din voturi, formațiunea condusă de Igor Dodon, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a întrunit 21,34 la sută din sufragii. Pe locul doi, cu 19,2 la sută din voturi se situează Partidul Liberal Democrat, condus de Vlad Filat. Pe locul trei s-au clasat comuniștii, cu 17,95 la sută, urmați de democrați - 15,78 la sută, și de liberali - 9,36 la sută. Deși au obținut cele mai multe voturi, socialiștii vor fi în opoziție. La fel și comuniștii, care au anunțat că nu se vor alia cu aceștia. Victoria formațiunilor pro-europene a fost salutată de oficialii de la București.
VICTOR PONTA, premierul României "Am vorbit cu domnul Leancă și cu domnul Lupu. I-am felicitat pentru rezultatul de ieri, iar faptul că majoritatea cetățenilor au votat pentru partidele pro-europene e o veste excelentă. Și în acest an, cu resursele pe care le avem, vom continua să finanțăm programele din Republica Moldova. Miercuri avem 5 miliarde pe care le vom da pentru continuarea programului pentru grădinițe."
Președintele în exercițiu Traian Băsescu a salutat victoria partidelor pro-europene din Republica Moldova. El și-a exprimat speranța că vor fi accelerate procesele de modernizare și de apropiere de Uniunea Europeană și a reiterat că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective. La rândul său, președintele ales Klaus Iohannis a felicitat formațiunile pro-europene de la Chișinău, menționând că acestor partide "le revine răspunderea de a continua, într-un ritm încă mai dinamic, drumul Republicii Moldova către Europa unită". La Chișinău, liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a anunțat deja că formațiunea pe care o conduce va forma o coaliție cu Partidul Democrat și cu Partidul Liberal, în vederea formării unei majorități parlamentare și a unui noi guvern. Rata de participare la vot a fost de 55,86 la sută, mai mică decât la scrutinul legislativ precedent din noiembrie 2010, când au votat peste 63 la sută dintre alegători.
Promisiunea președintelui interimar Ilie Bolojan privind dezvăluirea cheltuielilor prezidențiale din mandatul lui Klaus Iohannis a fost îndeplinită. Administrația Prezidențială a transmis lista completă a cheltuielilor cu zborurile...
Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025 vor intra, miercuri, în dezbatere parlamentară. Potrivit programului aprobat de birourile permanente unite ale Senatului și Camerei...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019