Cu toții ne dorim o agricultură în care protecția plantelor să se realizeze fără pesticide de sinteză, însă goana după o alimentație sănătoasă nu se termină întotdeauna așa cum ne-am dori. Supermarketurile sunt pline de produse din import, iar de multe ori, fără să știe, consumatorii pun în farfurie un cocktail de chimicale. Pentru o agricultură în care protecția plantelor să se realizeze fără pesticide de sinteză și pentru a-i feri pe oameni de alimente tratate în exces, organele de control se chinuie să țină în frâu o astfel de piață. Un semnal de alarmă în acest sens este și inițiativa cetățenească europeană "Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos". Inițiativa, semnată de peste un milion de cetățeni din cele 27 de state membre, solicită Comisiei Europene să propună o serie de măsuri care să contribuie la eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035 și să sprijine fermierii în această tranziție. Crizele interconectate legate de schimbările climatice, poluare și pierderea biodiversității reprezintă provocări din ce în ce mai mari pentru agricultura și securitatea alimentară ale Europei.
LORENA PODAR, reporter
“În Uniunea Europeană, una din trei specii de albine, fluturi și sirfide este în declin, ceea ce poate duce la dezechilibre majore. Potrivit specialiștilor, jumătate din terenurile agricole din Uniunea Europeană sunt deja expuse riscului de a se confrunta cu un deficit de polenizare. Astfel, amenințarea de dispariție a polenizatorilor se transformă într-o amenințare la adresa securității alimentare și a vieții pe Pământ.”
Succesul inițiativei cetățenești este un semn clar al sprijinului public larg pentru acțiuni în favoarea polenizatorilor, a biodiversității și a agriculturii durabile. În acest context, Comisia solicită Parlamentului European și Consiliului să ajungă la acorduri rapide și ambițioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea și refacerea polenizatorilor în Europa.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019