Road rage sau furia rutieră, o tulburare care se manifestă prin stres și ostilitate din cauza traficului, la cote alarmante, în România! Psihologii atrag atenția asupra faptului că numărul mare de mașini și orele petrecute la semafoare și în ambuteiaje pot duce la anxietate sau chiar la agresivitate în trafic. În marile orașe ale României există, deja, mediul propice pentru road rage, din cauza traficului sufocant.
COSMINA STOIAN, reporter „Sindromul road rage este o tulburare în care o persoană prezintă un nivel ridicat de stres, anxietate și ostilitate din cauza traficului. Cel care suferă de această tulburare, odată ce se află în mașină, prezintă o schimbare de personalitate și ia decizii neobișnuite pentru el. Furia din trafic, odată exteriorizată, poate duce cu ușurință la agresiuni.”
Consecințele din punct de vedere legal privind agresivitatea în trafic sunt foarte mici sau chiar inexistente. Asta, din cauza faptului că astfel de episoade sunt greu de probat. Practic, la ora actuală nu există o lege clară care să îi pedepsească pe șoferii cu comportament agresiv în trafic. Astfel, atunci când o persoană vrea să reclame un incident, este greu de probat. Legea te obligă să constați contravențiile la regimul circulației doar în două moduri: direct, sau cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate. Dacă nu sunt omologate, constatarea poate fi respinsă în instanță. De exemplu, în cazul unei filmări cu o cameră spot, atunci instanța îți anulează procesul verbal, deoarece aceasta nu este omologată.
RADU LECA, psiholog „Noțiunea de agresivitate în trafic are legătură cu tipologia și caracterul conducătorului auto. Cu cât conducătorul auto este mai agresiv acasă, cu atât va fi mai agresiv și la volan. Nu există soluții pentru agresivitate, datorită faptului că legislația română nu prevede un management al agresivității la volan. nouă nu ni se impune de lege să fim puțin agresivi sau moderat agresivi. Nu avem un control psihologic care să determine agresivitatea. Avem un test psihologic care este apt/inapt. Așa că structura de agresivitate a subiectului va fluctua de la subiect la subiect, în funcție de evenimentele pe care el le realizează.”
În lipsa unor mijloace de probă, șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul la volan. Este important să nu se dea curs provocărilor, deoarece s-a dovedit că starea de road rage este contagiosă în trafic.
Traficul rutier a fost îngreunat vineri-seară, pe Valea Oltului, pe raza localității Brezoi, din cauza căderilor de pietre de pe versant și a unui arbore care s-a prăbușit pe carosabil. Bucățile de stâncă și copacul au ajuns pe șosea în urma...
Acțiune împotriva traficului de persoane și a faptelor de proxenetism! Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 19 ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism.
Grupare de traficanți de migranți, anihilată! Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au pus în aplicare nouă mandate de percheziție domiciliară, în județele Vâlcea, Sibiu și Gorj, în vederea destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera traficului de migranți.
Cetățeni moldoveni, reținuți pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, județul Vaslui au depistat un cetățean sirian care a încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României, cu ajutorul a doi cetățeni din Republica Moldova, prin eludarea controlului de frontieră, cu intenția de a ajunge în Germania, pentru a-și căuta un loc de muncă.
Grav accident între localitățile Lumina și Năvodari din județul Constanța! Două autoturisme s-au ciocnit violent. Vă avertizăm că urmează informații și imagini cu impact emoțional.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019