Brașovenii din comuna Șinca Nouă nu uită de tradiția ''Roții în flăcări.'' În fiecare primăvară, tinerii se adună pe culmile dealurilor și se împart în două grupuri. La lăsarea întunericului, ei strigă numele fetelor rămase nemăritate și fac haz pe seama feciorilor tomnatici. Apoi, flăcăii aprind roți învelite cu paie și le dau drumul la vale. Datina spune că, înainte de a arunca roțile, tinerii trebuie să meargă în alai catre cel care le va fi gazdă.
AMBIANȚĂ oamenii cântă pe stradă
Gazda este, de fiecare dată, un localnic necăsătorit, care stă cât mai aproape de un deal. De opt ani, cel care primește musafirii este Adrian, viceprimarul de 28 de ani al comunei.
ADRIAN CIOCAN, gazda evenimentului: "-Am rolul de a strange feciorii din sat si de a face aceasta roata. -Cati feciori ai strans? -Sunt până la 30-40 de feciori."
Sătenii îmbrăcați în straie populare se adună în ograda lui Adrian și așteaptă ca flăcăii să pregătească roțile.
AMBIANȚĂ băieții fac o roată
AMBIANȚĂ cade o roată și se aude cum strigă oamenii
VOX:"Foarte frumos. E un obicei foarte frumos si este vechi."
Evenimentul este organizat în fiecare an înainte de postul Paștelui.
În ziua de 1 martie, românii celebrează sărbătoarea Mărțișorului, triumful primăverii asupra iernii. Micul obiect prins într-un șnur alb și roșu este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii.
Joc și voie bună în inima Bucovinei! Zeci de mii de oameni au luat parte la sărbătoarea "Hora Bucovinei", organizată în localitatea Bucșoaia, din județul Suceava. Evenimentul care a devenit o tradiție în rândul bucovinenilor...
Oboseală fizică și mentală, constantă? Tristețe fără un motiv aparent? Nu aveți poftă de mâncare? Ar putea fi semnele asteniei de primăvară. Din ce în ce mai multe persoane suferă la fiecare schimbare de anotimp. Starea de astenie se instalează brusc, atunci când vremea începe să se încălzească, iar zilele sunt tot mai lungi. Organismul trebuie să se adapteze brusc la noutate, după o iarnă în care a depus eforturi pentru a se menține pe linia de plutire.
După îngheț, apar gropile! Sau cel puțin așa ne-am obișnuit în ultima perioadă. Șoferii se plâng pentru că după fiecare iarnă ajung cu mașinile în service. Astfaltul de proastă calitate sau soluțiile anti-îngheț, amestecate cu sare dată în exces, par să fie principalii vinovați pentru craterele formate în București.
Este cald, însă vremea frumoasă nu ține mult! Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare de tip cod galben de ploi valabilă pentru mai mult de jumatăte din tara. De asemenea, a fost emisă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019