Condițiile precare din unitățile sanitare de stat din România, reflectate în Raportul experților Centrului European pentru Prevenirea Controlului Bolilor! Raportul a fost întocmit în urma controalelor efectuate în vara anului trecut la solicitarea ministrului de atunci al Sanatatii, Vlad Voiculescu, dupa declansarea scandalului Hexipharma. Experții au verificat trei spitale din țara noastră: Universitar si Elias din București și Spitalul de Pediatrie din Pitești. Printre altele, în document se notează că unitățile sanitare din sistemul de stat românesc raporteaza mai puține infecții nosocomiale decât în realitate, iar personalul nu este pregătit să facă față focarelor de infecții intraspitalicești. Lipsa dezinfectanților din spitale a fost, de asemenea, consemnată în raportul experților europeni. De exemplu, la momentul controlului, în Spitalul de Pediatrie din Pitești nu exista niciun cadru medical specializat pe epodemiologie.
ADINA ENESCU, director medical, Spitalul de Pediatrie Pitești "La momentul controlului, nu aveam epidemiolog. Postul a fost scos la concurs, însă nu au fost candidați."
Unitatea sanitară are 350 de paturi și media anuală a internărilor este de aproximativ 15.000 de pacienti. Surprinzător, în 2016 spitalul de copii a raportat o incidenta a infectiilor nosocomiale de 0,2 la sută. Asta, în condițiile în care media europeană este de de 5,7 la sută.
GABRIELA CHIORAȘCU, epidemiolog "Pe 2016 s-au înregistart 29 de cazuri de infecții nosocomiale, deci 0,26 rata de incidență."
Recent, conducerea unității sanitare a angajat un medic epidemiolog și a dispus amplasarea aparatelor cu dezinfectant la intrarea în fiecare secție.
MARINELA BĂDULESCU, asistentă șefă, Spitalul de Pediatrie Pitești "Fiecare vizitator care intră în secție și intră în contact cu pacientul, intră și se dezinfectează."
În ceea ce privește spitalele Elias și Universitar din București, experții Centrului European pentru Prevenirea Controlului Bolilor au identificat o serie de nereguli,. Printre altele, la Elias, unde sunt tratați anual circa 35.000 de pacienți, se consemnează că "Infrastructura invechita a spitalului face ca dezinfectia si curatenia sa fie foarte dificil de realizat, iar izolarea pacientilor si inchiderea sectiei anestezie-terapie intensiva sunt imposibile." La Spitalul Universitar de Urgenta sunt tratati anual, peste 60.000 de oameni, iar rata de ocupare este de 120 la suta.Asta înseamnă că unitatea sanitară este supra-aglomerată. Experții au consemnat în raport că, pe lângă faptul că este spotalul este supra-aglomerat, dezinfectantii nu sunt la îndemână, recipientele fiind concentrate doar în biroul asistentelor. Concluzia experților este că trebuie luate măsuri urgente privind igiena, în primul rând a mâinilor, personalul medical trebuie pregătit pentru a face față infecțiilor nosocomiale, iar cei din conducerea unităților sanitare trebuie încurajați să raporteze situația reală a acestor infecții.
Românii pot obține certificate digitale europene COVID-19 accesând platforma securizată https://certificat-covid.gov.ro, în opt pași. Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale, timpul de generare...
Grav incident în trafic, în Capitală! Doi tineri au blocat o mașină și au distrus-o, chiar în mijlocul străzii. Agresorii, un bărbat și o femeie, lovesc automobilul cu picioarele și cu o crosă...
Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...
Intervenție în forță a mascaților, la sediul unui post de radio pirat din București! Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 5 au efectuat o percheziție domiciliară...
A răsunat ultimul clopoțel pentru elevii claselor a VIII-a, după un an dificil marcat de pandemia de coronavirus! Printre cei care au spus bun rămas gimnaziului s-au numărat și elevii Școlii Gimnaziale nr. 59 din Capitală.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019