Sistemul medical din România continuă să sufere, nu doar din cauza lipsei banilor, ci și din cauza exodului medicilor în străinătate. În țara noastră, activează 43.000 de medici, adică mai puțin de doi medici la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 3,6 medici la mia de locuitori.
VASILE ASTĂRĂSTOAE, președinte, Colegiul Medicilor: "Niciodată, din 1957, atunci când medicii au fost eliberați, niciodată nu a existat un asemena deficit. În România, nu o să vină nimeni, pentru că venitul unui medic rezident este de 200 de euro, al unui specialist 495 de euro, iar în UE, venitul mediu la rezidenți e de 1.100 de euro, iar un medic specialist câștigă 7.800 de euro."
În spitale, situația este de-a dreptul alarmantă! Există un deficit major de medici, în cazul unor specialități importante precum ATI, chirurgie toracică sau cardiovasculară, radioterapie sau geriatrie. În plus, spitalele din 27 de județe funcționează fără a avea acoperite toate specialitățile. Autoritățile recunosc că este nevoie de schimbări, însă totul rămâne deocamdată la nivel de discurs.
RITLI LADISLAU, ministrul Sănătății: "Condiția medicului de spital se va schimba odată cu schimbarea mediului spitalicesc, a formei de organizare și funcționare, care să permită obținerea unor performanțe profesionale cu o recompensă a performanței."
Cum s-ar putea realiza această schimbare ?
LUCIAN DUȚĂ, președinte C.N.A.S.: "Creșterea veniturilor medicilor, astfel încât să împiedice exodul acestora în ultimii ani. Pentru a dubla salariile doctorilor, ar fi nevoie de o injecție de capital de aproximativ 600-700 de milioane de euro."
Românii nu vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană. Un nou sondaj arată că procentul cetățenilor care doresc ca România să rămână în Uniunea Europeană este în creștere, respectiv 88,1% față de de 71,7% în ianuarie 2022.
Eveniment în spiritul sărbătorilor de iarnă, organizat de Asociația "Sănătatea ta" din Oradea în fața Spitalului Municipal „Gavril Curteanu”, unitate sanitară suport COVID-19. În acel loc au fost amplasați, în formă de inimă...
Solidaritatea este cel mai bun medicament în aceste vremuri de pandemie, iar companiile care au donat și donează spitalelor cele de trebuință ne ajută să respirăm mai liniștiți! Încă din primul moment...
Banii europeni, atât de așteptați în țară pentru recuperarea economiei, nasc în continuare controverse. Fostul europarlamentar și actual coordonator al Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, atrage atenția asupra termenelor stricte în care România trebuie să se încadreze pentru accesarea fondurilor europene.
Campanie stranie, în București, Iași, Brașov și în alte orașe din țară! O artistă din Capitală a creat o serie de ilustrații înfățișând medici cu aure și în posturi de sfinți, în cadrul unei campanii derulate de o agenție de publicitate...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019