România se află printre țările europene cu cele mai mari discrepanțe în ceea ce privește rata de angajare a femeilor, în comparație cu bărbații. Potrivit datelor Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, rata de angajare a femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani a fost cu 12% mai scăzută decât cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă.
Cel mai redus decalaj la angajare se întregistra, în 2018 , în Lituania cu două puncte procentuale, iar cel mai ridicat în Malta, cu 22 %, urmată de Grecia, cu 21%, Italia, cu 19,8 % și România cu 18,3%. Cu toate acestea, decalajul de angajare între femei și bărbați s-a redus de la 15 puncte procentuale în 2008, la 12 puncte procentuale în 2018.
Și în ceea ce privește șomajul se înregistrează diferențe! Anul trecut, rata șomajului în rândul femeilor din Uniunea Europeană a fost de 7,1%, mai ridicată decât rata șomajului în rândul bărbaților, care s-a situat la 6,4%. Din punctul de vedere al programului de lucru, în 2018, o treime dintre femei aveau un loc de muncă part time, de aproape patru ori mai mult decât rata bărbaților.
BIANCA ROTARU, reporter
”Cauzele acestui decalaj sunt puternic legate de îngrijirea familiei și activitățile casnice, responsabilități care, în România lui 2020, sunt în mare măsură în sarcina femeilor. Femeile alocă, în medie, patru ore și jumătate, în fiecare zi, pentru acest tip de activități, în timp ce bărbații se limitează la două ore.”
De asemenea, rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor care au copii este mult mai scăzută decât în cazul femeilor care nu au. Statisticile europene mai arată că excluziunea femeilor de pe piața muncii, discriminarea pe criterii de gen, alături de evenimentele din viață duc la un risc de sărăcie mai mare în rândul femeilor, decât al bărbaților.
Uniunea Scriitorilor din România l-a dat afară pe Sorin Lavric, proaspătul secretar al Alianței pentru Unirea Românilor. Decizia a fost luată după ce mass-media au publicat fragmente jignitoare și discriminatorii...
Scade criminalitatea stradală, dar se amplifică violența în familie! Potrivit datelor comunicate de Poliția Română, izolarea din cauza pandemiei de coronavirus a dus la o scădere importantă a criminalității stradale în țara...
Prejudecățile față de femei continuă să fie răspândite pe tot globul. Un raport ONU constată că aproximativ jumătate din populația lumii consideră că bărbații sunt lideri politici mai buni.
Este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. În fiecare an, pe 25 noiembrie, este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.
Peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, în București, la marsul "Împreuna Pentru Siguranța Femeilor", în semn de solidaritate cu femeile victime ale violenței și pentru a menține presiunea publică necesară...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019