Pandemia de coronavirus este, pentru unii, ocazie de câștiguri fabuloase pe căi necinstite, iar România nu face excepție. Potrivit cotidianului american Washington Post, țara noastră se numără printre statele în care corupția înflorește pe timp de pandemie, pe seama nenorocirii oamenilor. Îi sunt alături Columbia, Bangladesh sau Argentina. În graba lor de a procura resursele necesare, de la măști sanitare la alimente, guvernele renunță la licitații, pentru a accelera achizițiile publice. Iar acest lucru lasă loc unor afaceri necurate. Cât la sută din banii de achiziții ajung în buzunarele birocraților corupți, ale contractorilor apropiați de aceștia sau în vistieria sindicatelor corupte?", se întreabă jurnaliștii americani.
COSMINA STOIAN, reporter "România este un exemplu de stat în care contractele pentru ventilatoare sau măști de protecție ascund acțiuni ilicite. Publicația Washington Post menționează cazul unei mici firme specializate în comerțul cu tutun și băuturi alcoolice, care a obținut contracte pentru a produce măști sanitare, la un preț de două ori mai mare decat cel de pe piață. Contractele, în valoare totală de 12,6 milioane de dolari, au fost perfectate după ce un furnizor din domeniul medical, exclus de la obținerea de contracte cu statul din cauza taxelor neplătite, a încheiat un parteneriat cu firma producătoare de tutun și alcool."
În perioada stării de urgență, achizițiile statului sunt efectuate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea președintei acestei instituții, Cornelia Nagy, numită în funcție în 2018, de către premierul de atunci, Viorica Dăncilă. Cu puțin timp în urmă, cabinetul doamnei Nagy ne-a transmis un mesaj în care ni s-a recomandat să adresăm solicitarea noastră către Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat Raed Arafat. Vom reveni cu detalii pe acest subiect în jurnalele noastre următoare. La sfârșitul lunii martie, Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București s-a autosesizat în acest caz. Însă, potrivit dispozițiilor legale, acesta nu avea competența funcțională după calitatea persoanei, nefiind vorba de militari implicați, așa că a declinat dosarul la DNA. Nereguli găsim și la case mai mari. În Statele Unite, Agenția Federală de Management al Urgențelor a oferit, fără licitație, un contract de 55 de milioane de dolari pentru măști de protecție unei companii care nu s-a mai ocupat până acum de producerea sau achiziționarea de echipamente medicale și care vinde măștile statului la suprapreț. În Bangladesh și Columbia, ajutoarele alimentare oferite celor săraci au reprezentat o ocazie pentru oficialii locali să obțină profituri ilicite.
Statistici îngrijorătoare privind cultura în pandemie! Anul 2020, puternic influențat de criza sanitară cauzată de coronavirus, a însemnat mai puțini vizitatori în muzee, mai puține spectacole și mai puține filme. Bibliotecile au eliberat 20,6 milioane volume, cu aproape 13 milioane mai puțin față de 2019.
Poliția din România este a doua cea mai coruptă din Uniunea Europeană. Cel puțin așa arată un studiu realizat de organizația nonguvernamentală Transparency International. În general, un român...
După opt luni de restricții, românii dau masca jos, dar deocamdată doar în spațiile deschise. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, în România, restricțiile vor fi relaxate pas cu pas, calendarul măsurilor de relaxare fiind realizat pentru întreaga perioadă de vară, până la data de 1 septembrie.
În postul Paștelui, conform tradiției, credincioșii consumă produse vegetale, iar alimentele care conțin proteină animală sunt eliminate din meniul zilnic. Pentru a veni în întâmpinarea celor care postesc, industria...
În plină pandemie de coronavirus, economia este afectată atât în Uniunea Europeană, cât și la nivel mondial! Cu toate acestea, Anca Dragu, președintele Senatului, se arată optimistă în privința evolutiei economiei.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019