Ca și când efectele crizei economice nu ar fi fost suficient de dure, România a mai primit o lovitură, din partea Comisiei Europene, care ne-a aplicat o amendă aspră, de aproape 4 milioane de euro. Motivul? Guvernul a încălcat legislația comunitară, prin neplata la timp a subvențiilor către agricultori. Penalizarea vizează plățile aferente anului 2008, plăți care trebuiau efectuate între luna decembrie 2008 și luna iunie 2009. Fiecare zi de întârziere a fost sancționată de executivul de la Bruxelles cu amenzi cuprinse între 5% și 10%.
prin telefon: Gheorghe Dorel Benu, director general, A.P.I.A.: "E vorba de decesul fermierului. Nu fac succesiunea. Și nu preia nimeni exploatația. Te duci într-un cont și nu poți să faci plata pentru că contul ăla e blocat, nu vine nimeni să-l activeze.(...)Oameni în vârstă care s-au dus, au deschis contul, au depus cererea și între timp n-au mai mișcat niciun ban pe contul ăla și banca, după 6 luni de zile, l-a închis.""
România urmează să fie sancționată și anul viitor pentru că în 2009 a acordat bani doar pentru 94% din cererile despuse de agricultori.
prin telefon: Gheorghe Dorel Benu, director general, A.P.I.A.: "Pentru 2009, cred că am fost undeva la 94%, deci am mai avut vreo două procente, din ce știu eu. Deci ar urma să fim penalizați și pentru 2009? Da, vreo 82.000 de euro, din ce știu eu."
Pe de altă parte, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură a început să își recupereze de la agricultori banii luați ilegal pe subvenții în 2011. Numai în Bacău, o asociație a dat înapoi statului 144 de mii de lei. Alți 4.300 de agricultori se află în aceeași situație și trebuie să returneze banii.
Fermierii care au fost afectați de secetă vor primi sprijin financiar din partea Guvernului! Valoarea totală a sprijinului este de 850 de milioane de lei.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, promite subvenții pentru copiii din București care au nevoie de ochelari. Edilul a anunța că, "în ciuda dificultăților financiare", va aloca peste 2 milioane de lei noului program de gratuități...
România produce tot mai mult grâu! Dacă în 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, producția de grâu la nivel național a fost de trei milioane de tone, în prezent, producția este de 10 milioane tone de grâu, pentru al treilea an consecutiv.
România se afla pe podium la nivel european în ceea ce privește ocuparea forței de muncă în domeniul agriculturii, potrivit unui studiu Eurostat. România este urmată, în clasament, de Bulgaria, cu un procent de 18%, Grecia, cu 11% și Polonia cu 10%.
Anul 2019 a venit cu noi scumpiri pentru români! Rata anuală a inflației a fost în decembrie 2018 de 3,27%. Astfel creșteri importante de prețuri s-au înregistrat la gaze, cu 16,61%, și la legume și fructe, cu 21,5%, dintre care cartofii cu 39,64%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Analiștii economici preconizează că preturile produselor vor crește considerabil. De asemnenea, și prețurile serviciilor vor crește.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019