Date companie
 
 
 
 

România, printre marii corupți ai Europei

RSS Știri
 
 
Data publicării : 22 Martie 2016
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : Romania, coruptie, costuri, uniunea, european, parlamentul, publice, achizitii, studiu, licitatii, rand, flagel
 

România, printre țările cu cel mai mare risc privind corupția din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria și Grecia și Polonia! Cel puțin așa rezultă din studiul comandat de Parlamentul European dat publicității luni. Studiul, efectuat de institutul de cercetări RAND, arată că flagelul corupției costă Europa aproape 990 de miliarde de euro anual.

MIHNEA URS, reporter ”Suma de 990 de miliarde de euro reprezintă 5,3% din Produsul Intern Brut al celor 28 de state membre. Această estimare este de opt ori mai mare decât cea din 2014. Atunci, se vorbea de 120 de miliarde de euro. În cazul României, Bulgariei, Croației și Letoniei, pierderile provocate de corupție se ridică la circa 15% din PIB.”

Costul corupției nu este numai unul financiar. Flagelul se reflectă și în plan social, dar și în cel politic. Printre altele, o mai mare inegalitate socială, intensificarea crimei organizate și un stat de drept mai slab, se numără printre efectele colaterale ale corupției.

MIHNEA URS, reporter ”Corupția, definită de raport ca “abuzul de putere pentru câștig personal”, poate varia de la dare de mită către oficiali care comit abuz în serviciu, până la acordarea preferențială de contracte profitabile aumitor companii.”

Referitor la corupția la nivelul licitațiilor publice studiul arată că pierderile la nivelul Uniunii, provocate de acest tip de fraudă, se ridică la 5 miliarde de euro anual. Tările cu cel mai mare risc de licitații publice aranjate sunt, conform studiului, Polonia, România și Lituania, state către care sunt alocate o mare parte a fondurilor europene. Pentru țările cu un nivel al corupției peste medie documentul propune o serie de măsuri ce ar permite economii substanțiale. Printre acestea se menționează extinderea în mai multe țări europene a Mecanismului de Cooperare și Verificare, aplicat deja în cazul României și Bulgariei. Asta ar permite economii de circa 70 de miliarde de euro pe an. De asemenea, înființarea unui Parchet public European, care să susțină activitatea Oficiului de Luptă Anti-fraudă, ce ar permite economisirea a 200 de milioane de euro anual. Nu în ultimul rând, un sistem comun de achiziții publice la nivel european efectuate on line, ceea ce ar duce la economii de circa 920 de milioane de euro pe an.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2