România pierde zilnic peste 50 de milioane euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit datelor publicate de Institutului Național de Statistică. O mare parte din această pierdere este provocată de contrabanda cu țigari, alcool și produse energetice. Un studiu publicat anul trecut arată că România se află pe locul doi în ceea ce privește nivelul economiei subterane, ca valoare absolută, în Europa de Est, cu aproape 40 miliarde euro, în anul 2013.
IONUȚ DUMITRU, președinte, Consiliul Fiscal "În momentul în care ai 50 la sută evaziune fiscală la TVA, imaginați-vă că nu vei ajunge vreodată să colectezi tot. Bulgaria colectează 80 la sută din ceea ce ar trebui să colecteze, noi colectăm 30 la sută. Și zece la sută din evaziune, dacă o reduci, vorbim de miliarde de euro. Evaziunea totală este de peste 40 de miliarde de euro."
Ionuț Dumitru, președintele Consilului fiscale susține că orice îndemn politic de “combatere a evaziunii fiscale” se transformă în ținte cantitative pentru inspectorii, care n-au de ales decât să-i viziteze tot pe contribuabilii care au deja un istoric în relația cu fiscul, “ca să le mai găsească ceva”. El consideră că o astfel de strategie este sinucigașă pe termen lung. Contribuabilii vor face tot posibilul să iasă din scripte cu totul, mărind și mai mult ponderea economiei subterane. Investitorii străini din România, afectați de fenomenul evaziunii fiscale, sunt de părere că sancțiunile mai drastice asupra evazioniștilor ar fi singurele care ar putea redresa economia.
DANIEL ANGHEL, membru board, Consiliul Investitorilor Străini "O creștere a sancțiunilor asupra evazioniștilor nu poate altceva decât să aducă beneficii pentru bugetul statului, fără a mai fi nevoie de alte modalități de ajustare a impunerii în România."
Reprezentanții Ministerului finanțelor nu iau în calcul înăsprirea sancțiunilor, ci se gândesc să pună la cale un proiect de lege de plafonare a plăților în numerar.
IOANA PETRESCU, ministrul Finanțelor "Vorbim de proiectul de plafonare a plăților în numerar, un proiect care va stimula o transparență a tranzacțiilor și va reduce spălarea banilor și evaziunea fiscală."
Aproximativ 60% din evaziunea fiscala este generata la TVA, in timp ce contribuțiile sociale au o pondere de 24% în evaziunea fiscală totala, în principal prin intermediul fenomenului de "muncă la negru" .
100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia, marcați de Banca Națională a României, prin lansarea unei monede de argint! Aceasta a fost inclusă în circuitul numismatic al BNR și va avea...
Dacă e duminică, e Start Show România! Echipa de producție a intrat în vacanță, dar asta nu înseamnă că telespectatorii ar putea fi lipsiți de spectacolul de televiziune preferat. Diana Matei și Adrian...
România, sub amenințarea ciclonului de la Marea Neagră! Meteorologii avertizează că, în acest sfârșit de săptămână, țara noastră va fi lovită de ciclonul format în Marea Neagră, fenomen care va genera furturni puternice.
Distracția continuă, la Național TV! Gazdele „Start Show România” vă dau întâlnire mâine, de la ora 13:00, la o nouă ediție de excepție. Vă veți petrece ziua de duminică în compania unora dintre...
Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019