Românii cheltuie cei mai mulți bani pe hrană, în timp ce europenii pe utilități! Cel puțin așa rezultă din ultimul studiu Eurostat dat publicității. Când vine vorba de mâncare, românul nu se uită la bani. Așa a ajuns România campioană la cheltuielile alimentare, iar asta se vede cel mai bine în cifrele de afaceri spectaculoase înregistrate de retaileri. Pentru români achiziția de alimente reprezintă una din cele mai importante categorii de cheltuieli, alături de electricitate și gaz.
COSMINA STOIAN, reporter ”Spre deosebire de majoritatea statelor europene, unde cheltuielile pentru utilități au cea mai mare pondere în bugetul familiei, în România, Estonia și Lituania, cea mai mare parte a bugetului familiei este alocată hranei. Cheltuielile pentru mâncare și băuturi nealcoolice reprezintă 27,8% din bugetul unei familii de români, în condițiile în care media europeană este de 12,2 procente.”
Din același studiu rezultă că românii plătesc tot mai greu facturile curente. Cele mai recente date arată că 32% dintre gospodăriile din România rămân în urmă repetat cu plata întreținerii sau a utilităților. Cheltuielile cu facturile pentru utilități reprezintă 22,5% din bugetul familiei în România, față de 24,2% media europeană. De asemenea dau din ce în ce mai mulți bani pe alcool și tutun, față de anii precedenți. Ponderea cheltuileilor cu tutunul și alcoolul este mai ridicată în România, de 5,7%, față de media europeană, de doar 3,8%. La fel în cazul comunicațiilor, unde ponderea este 4,1% în România, față de 2,5% în Europa. Dramatică este situația și la capitolul Educație, unde românii alocă 2,1% din bani, față de 1,1% cât este media europeană. Potrivit analizei, acolo unde sunt cheltuite procente mari din bugetul familiei pentru Educației, înseamnă că statul și autoritățile nu își respectă misiunea de a asigura educație gratuită de calitate. Pentru cultură, românii alocă 5,8% iar europenii, în medie, 8,5%. Lipsa timpului este cel mai des invocat motiv de către românii care nu participă la activități culturale, un altul fiind lipsa banilor. Există, însă, și o lipsă de interes pentru această modalitate de a petrece timpul. În țara noastră, Sănătatea absoarbe 6% din banii familiei, în timp ce, media europeană este de 4%. Asta demonstrează că românul trebuie să dea mai mulți bani din salariu pentru a-și rezolva problemele de sănătate, sistemul medical de stat nefăcând față nevoilor cetățeanului.
Statistici îngrijorătoare privind cultura în pandemie! Anul 2020, puternic influențat de criza sanitară cauzată de coronavirus, a însemnat mai puțini vizitatori în muzee, mai puține spectacole și mai puține filme. Bibliotecile au eliberat 20,6 milioane volume, cu aproape 13 milioane mai puțin față de 2019.
Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...
Companiile încep vaccinarea angajaților! Vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunțat că săptămâna aceasta, peste 40 de companii vor organiza centre de vaccinare la sediile lor, pentru a imuniza...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Val de proteste, în România! Polițiștii, ceferiștii și angajații din Sănătate au ieșit în stradă, la București și în alte orașe din țară, nemulțumiți de noile măsuri anunțate de Guvern, considerate anti-bugetari, dar...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019