Românii cheltuie cei mai mulți bani pe hrană, în timp ce europenii pe utilități! Cel puțin așa rezultă din ultimul studiu Eurostat dat publicității. Când vine vorba de mâncare, românul nu se uită la bani. Așa a ajuns România campioană la cheltuielile alimentare, iar asta se vede cel mai bine în cifrele de afaceri spectaculoase înregistrate de retaileri. Pentru români achiziția de alimente reprezintă una din cele mai importante categorii de cheltuieli, alături de electricitate și gaz.
COSMINA STOIAN, reporter ”Spre deosebire de majoritatea statelor europene, unde cheltuielile pentru utilități au cea mai mare pondere în bugetul familiei, în România, Estonia și Lituania, cea mai mare parte a bugetului familiei este alocată hranei. Cheltuielile pentru mâncare și băuturi nealcoolice reprezintă 27,8% din bugetul unei familii de români, în condițiile în care media europeană este de 12,2 procente.”
Din același studiu rezultă că românii plătesc tot mai greu facturile curente. Cele mai recente date arată că 32% dintre gospodăriile din România rămân în urmă repetat cu plata întreținerii sau a utilităților. Cheltuielile cu facturile pentru utilități reprezintă 22,5% din bugetul familiei în România, față de 24,2% media europeană. De asemenea dau din ce în ce mai mulți bani pe alcool și tutun, față de anii precedenți. Ponderea cheltuileilor cu tutunul și alcoolul este mai ridicată în România, de 5,7%, față de media europeană, de doar 3,8%. La fel în cazul comunicațiilor, unde ponderea este 4,1% în România, față de 2,5% în Europa. Dramatică este situația și la capitolul Educație, unde românii alocă 2,1% din bani, față de 1,1% cât este media europeană. Potrivit analizei, acolo unde sunt cheltuite procente mari din bugetul familiei pentru Educației, înseamnă că statul și autoritățile nu își respectă misiunea de a asigura educație gratuită de calitate. Pentru cultură, românii alocă 5,8% iar europenii, în medie, 8,5%. Lipsa timpului este cel mai des invocat motiv de către românii care nu participă la activități culturale, un altul fiind lipsa banilor. Există, însă, și o lipsă de interes pentru această modalitate de a petrece timpul. În țara noastră, Sănătatea absoarbe 6% din banii familiei, în timp ce, media europeană este de 4%. Asta demonstrează că românul trebuie să dea mai mulți bani din salariu pentru a-și rezolva problemele de sănătate, sistemul medical de stat nefăcând față nevoilor cetățeanului.
Porți deschise la Școala Gimnazială nr. 59 din București! Zeci de părinți au venit să viziteze instituția de învățământ, alături de copii. Adulții și cei mici au fost atrași de noile dotări ale școlii. Cadrele didactice bine pregătite rămân însă principalul atu al unității de învățământ din Sectorul 6 al Capitalei.
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Promisiunea președintelui interimar Ilie Bolojan privind dezvăluirea cheltuielilor prezidențiale din mandatul lui Klaus Iohannis a fost îndeplinită. Administrația Prezidențială a transmis lista completă a cheltuielilor cu zborurile...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
La ora actuală, aproape o treime dintre școlile din România au catalog electronic, a declarat ministrul Educației, Daniel David. Ministerul Educației definitivează un proiect, astfel încât, catalogul electronic să fie implementat...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019