Industria tutunului continuă să dețină statutul de al doilea mare contribuabil la bugetul de stat după petrol, cu peste trei miliarde de euro, în ciuda faptului că volumul vânzărilor de țigarete continuă să scadă. Producătorii pun pe piață, în fiecare an, peste 90 de miliarde de țigarete, în schimbul cărora încasează 6 miliarde de euro. Taxele reprezintă 80% din prețul unui pachet de țigări. Adversarul cel mai redutabil pe această piață îl reprezintă contrabanda, care a atins pragul de 13%. În aceste condiții, prejudiciul anual adus bugetului de stat se ridică la 520 de milioane de euro.
GILDA LAZĂR, director corporate affairs&communications producător de țigarete "Dacă luăm în calcul faptul că 80% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe, acest 13% piață ilegală se traduce prin pierderi la bugetul de stat. Deci, pentru fiecare punct de contrabandă, statul pierde 40 de milioane de euro."
Potrivit medicilor, costurile implicate de tratarea bolilor cauzate de fumat sunt foarte ridicate, însă cel mai grav este faptul că acestea sunt depistate tardiv, devenind fatale pentru pacienți.
prin telefon: CEZAR IRIMIA, medic "Bolile cauzate de fumat, bolile cronice, în special, și, în particular, cancerul costă lunar de la câteva milioane vechi, de la câteva sute de lei până la zeci de milioane și chiar sute de milioane pe lună, sute de milioane vechi."
Fumătorii nu sunt însă îngrijorați de aceste statistici sumbre, ba chiar alocă sume impresionante de bani pentru viciul lor.
VOX "Fumez, pe zi, două pachete de țigări și dau pe lună 600 de lei."
VOX "Să zic patru, cinci milioane, șapte. Nu știu. Cam așa."
Guvernul României s-a opus adoptării directivei europene, care, din 2016, interzice comercializarea țigărilor slim, mentolate sau cu arome. O astfel de masură le-ar fi adus producătorilor pierderi de până la 20% din totalul vânzărilor, iar nivelul contrabandei ar fi crescut semnificativ.
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025 vor intra, miercuri, în dezbatere parlamentară. Potrivit programului aprobat de birourile permanente unite ale Senatului și Camerei...
Statul, pus la dietă! Proiectul de buget pe 2025 prevede mai puțini bani pentru Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că a prezentat bugetul în cadrul coaliției și s-a convenit reducerea cheltuielilor statului.
Rezultat optimist, al întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru. Vom rămâne în deficit de 7% și în ținta...
Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, iar Crin Antonescu rămâne candidatul coaliției de guvernare la funcția supremă în stat. Așa au decis liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități, reuniți, miercuri-seară...
Șase tineri au fost reținuți pentru furt, de către polițiștii din Berbești, județul Vâlcea. Ei sunt suspectați că, în data de 4 ianuarie, au furat 12.000 de euro din locuința unui bărbat, de 55 de ani, din localitatea Alunu, județul Vâlcea.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019