Semnal de alarmă privind facturile la gaze și energie electrică! Anul 2018 a înregistrat scumpiri considerabile pe piețele angro de energie. Astfel, gazele naturale s-au scumpit deja cu 30%, în vreme ce prețul energiei electrice tranzacționate la noi este, astăzi cu 40% mai mare, față de cum era acum un an. Or, astfel de scumpiri n-au cum să nu provoace creșteri ale facturilor populației, în lunile care vin, arată site-ul ziare.com, care citează declarațiile presedintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.
TORA APETRII, reporter ”Scumpirea nu se face, însă, de la o zi, la alta, deoarece, în Romania, furnizarea de gaze naturale către populație este reglementată de A.N.R.E.. Prin urmare, furnizorul cumpără gazul de pe piața liberă la prețul la care îl găsește, dar nu îl poate vinde către consumatorul casnic decât la un preț aprobat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei.”
În vară, Chisăliță spunea că prețul gazelor naturale pentru populatie ar urma sa crească, din toamnă, cu 13%-15%. Ulterior, el a revenit, spunând că scumpirile preconizate se apropie, iar românii ar putea da cu pana la 5% în plus pe gazele consumate în octombrie. Chiar dacă scumpirea nu se va regăsi în factura pe octombrie și, posibil, nici în cea de luna viitoare, populația tot va plăti mai mult, mai precizează expertul în energie. Potrivit legii, există două variante de majorare a facturii. Astfel, energia se poate scumpi imediat sau la primăvară, în a doua variantă beneficiarul plătind mai mult decât dacă majorarea prețului ar fi operată imediat. În 2018, populația a mai suportat trei scumpiri la gaz, în ianuarie, aprilie și august. În ceea ce privește energia electrică, scumpită anul acesta cu 40%, anutul privind o nouă majorare ar trebui să vină la sfârșitul anului. Scumpirea se va reflecta în facturi în lunile februarie-martie, anul viitor, a declarat presedintele Asociatiei Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie, Liviu Popa, citat de ziare.com.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trage un semnal de alarmă! Acesta a declarat că unele companii de furnizare a curentului electric trec consumuri estimate foarte mari pe facturi, ceea ce reprezintă ”o formă de...
Românii care intenționează să-și schimbe furnizorul de energie electrică trebuie să fie atenți la mai multe aspecte. InfoCons avertizează că, înainte de a semna un nou contract, consumatorii trebuie să fie...
Liberalizarea pieței gazelor a intrat în vigoare! Începând de astăzi, prețul gazelor nu mai este reglementat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, ci se stabilește în funcție...
Executivul va aloca un miliard de euro, în următorii șapte ani, pentru extinderea rețelei de gaz din România! Este declarația premierului Ludovic Orban, aflat în județul Suceava, unde a participat la punerea în funcțiune a rețelei de gaze naturale din comuna Moara.
Planuri mari pentru România! Proiectul “România eficientă” presupune dezvoltarea și derularea unui program național de eficiență energetică, demarat în vara anului 2019 și care se va întinde cel puțin până în anul 2022. Inițiatorii proiectului își propun să ajute România să atingă țintele stabilite prin Directivele Uniunii Europene pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și eficientizare energetică.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019