Românii au unele dintre cele mai mici salarii din Europa! Și asta chiar dacă, în ultimul deceniu, salariul minim în România s-a dublat, conform datelor valabile la 1 ianuarie 2017, publicate de Biroul European de Statistică, Eurostat. Dacă în 2008, cel mai mic salariu al unui român era de 139 de euro, în 2016, salariul minim a ajuns la 275 de euro. Această creștere plasează țara noastră pe locul al doilea în Europa, în termeni de modificări salariale. Totuși, decalajul față de media europeană rămâne semnificativ.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter
"România ocupă acum penultimul loc în topul salariilor minime din statele europene, arată un studiu Eurostat. Bulgaria este singura țară din Uniunea Europeană unde se înregistrează un salariu minim mai mic decât la noi- 235 de euro."
La polul opus, cu un salariu minim pe economie de 8,5 ori mai mare decât al Bulgariei, se află Luxemburgul, unde remunerația minimă atinge 1.999 euro. Potrivit Eurostat, în 10 state europene, salariul minim este sub 500 de euro: Bulgaria, România, Letonia, Lituania, Cehia, Ungaria, Croația, Slovacia, Polonia și Estonia. Salariul minim este cuprins între 500 și 1.000 de euro în Portugalia, Grecia, Malta, Slovenia și Spania. În alte șapte state europene, cetățenii se bucură de cele mai mari salarii minime pe economie. Vorbim aici de: Luxemburg, Irlanda, Olanda, Germania, Franța și Marea Britanie. Sunt însă și țări în care nu este prevăzut prin legeun salariu minim garantat: Austria, Cipru, Danemarca, Italia, Finlanda și Suedia.
Ministerul Educației organizează concurs pentru ocuparea a trei posturi la Școala Europeană de la Bruxelles. Candidații se pot înscrie până pe 14 mai 2021, prin depunerea dosarelor la Registratura...
Vești bune de la Institutul Național de Statistică! În luna iunie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.369 de lei, cu 181 de lei mai mare față de luna precedentă, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.298 de lei, în creștere cu 119 lei.
Banii europeni, atât de așteptați în țară pentru recuperarea economiei, nasc în continuare controverse. Fostul europarlamentar și actual coordonator al Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, atrage atenția asupra termenelor stricte în care România trebuie să se încadreze pentru accesarea fondurilor europene.
Vești proaste de la Institutul Național de Statistică! În luna aprilie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.200 de lei, mai mic cu 185 de lei față de luna precedentă, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.182 de lei, în scădere cu 112 lei, în comparație cu luna martie a acestui an.
Un proiect cu ADN românesc în Uniunea Europeană! Alternativa pentru Demnitate Națională, partidul fondat de Cătălin Ivan, își propune reconstucția României pornind de la o schimbare radicală a clasei politice. În acest sens ADN a lansat Proclamația de la București, document care susține că România nu mai poate accepta statutul de țară europeană "de mâna a doua".
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019