Salariul minim va crește cu 150 de lei pe an până în 2016. Potrivit ministrului delegat pentru buget, de la 1 ianuarie 2015 salariile vor fi majorate cu 75 de lei pe semestru. De asemenea, angajații care lucrează în domenii precum construcții, servicii sau turism pot spera la pensii mai mari. De anul viitor, Guvernul va aproba legea pensiilor ocupaționale. De la 1 iulie, anul curent, salariul minim va crește cu 50 de lei, ajungând la 900 de lei.
LIVIU VOINEA, ministru delegat pentru Buget: ”În 2015 și 2016 intenționăm creșterea cu 75 de lei în fiecare semestru pentru a ajunge în anul 2016 la 1200 de lei salariul minim.”
Cine va beneficia de această majorare salarială?
LIVIU VOINEA, ministru delegat pentru Buget: ”Aproximativ 1 milion 200 de miii de români care lucrează fie la salariu minim fie sub salariul minim întrucât au contracte parțiale de muncă.”
Liviu Voinea susține că legea va continua să fie aplicată gradual, precum s-a întâmplat în cazul medicilor rezidenți și al profesorilor debutanți, și pentru alte domenii de activitate.
LIVIU VOINEA, ministru delegat pentru Buget, ”Există întradevăr intenția de a aplica legea gradual (...) am început să o aplicăm pentru medici și profesori. Vor încerca și pentru anumite categorii, cele cu salarii mai mici, să ajungă mai repede la nivelul din legea salarizării unitare.”
Anul viitor va fi adoptată legea pensiilor ocupaționale, care va majora considerabil veniturile unor categorii de pensionari.
LIVIU VOINEA, ministru delegat pentru Buget: ”E vorba de pensiile facultative care nu ar costa bugetul ci angajatorii care ar contribui pentru anumite sectoare de activitate la astfel de pensii ar primi facilități fiscale. Deci asta e conceptul să spun. E aplicat și în alte țări.”
Guvernul a trimis deja un document Comisiei Europene în care precizează că dorește să crească pensiile și salariile celor cu venituri mici, pentru a stimula consumul.
Ministrul Justiției a trimis trei adrese judecătorilor pentru calculul salariilor magistraților! Stelian Ion le-a transmis instanțelor de judecată că deja au cheltuit 25% din creditele bugetare până în luna martie.
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Se găsesc soluții pentru cerințele minerilor! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile în Valea Jiului, că lucrătorii din mine își vor primi salariile și restul drepturilor restante pe 25 și 26 februarie. Aceștia vor fi plătiți în trei tranșe, astfel: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care ies la pensie și, totodată, pentru asigurarea transportului de la și spre locul de muncă, precum și pentru tichetele de masă. Anunțul său vine după ce premierul Florin Cîțu i-a avertizat pe mineri că le înțelege suferința, însă nu va permite ca în timpul mandatului său să aibă loc o mineriadă.
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
110 milioane de euro într-un singur an, contribuția la bugetul de stat a Grupului Transilvania General Import Export - European Drinks&Food, deținut de Viorel Micula și Ioan Micula! Economia românească...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019