Salvamontiștii avertizează asupra riscului maxim de avalanșă la care se expun, în această perioadă, turiștii aflați în Munții Bucegi. Pentru a preveni producerea unor tragedii, autoritățile au hotărât să închidă cele mai multe dintre pârtiile situate pe versantul estic al masivului. Mai mult, salvamontiștii au declanșat câteva avalanșe controlate în zona Sinaia, pentru a evita pericolul prăbușirii unor cantități mari de zăpadă.
BOGDAN POPA, Salvamont Sinaia "La Sinaia, riscul de avalanșă este maxim, este pe scara 5. Au fost declanșate 6 - 7 avalanșe provocate de schiori. Chiar au fost și cazuri când au fost îngropați și au apelat la salvamont pentru a-i scoate."
Mulți turiști ignoră însă panourile de avertizare, montate la intrarea pe toate pârtiile cu risc de avalanșă.
VOX "- E ceață, dar totuși ne dăm pe pârtie. - Vă asumați riscul? - Da!"
VOX "- Păi, văd că băieții pe aici încearcă. E adrenalină! - Nu vă este teamă? - Nu!"
Salvamontiștii spun că, în ultimele zile, mai mulți schiori au fost surprinși de avalanșe, dar au avut noroc și au scăpat cu viață.
Tot mai frecvent, salvamontiștii maramureșeni sunt solicitați să intervină pentru salvarea ucrainenilor care trec granița în țara noastră și ajung să rătăcească pe cărările înzăpezite ale munților Maramureșului.
Doi tineri ucraineni care au trecut granița în România prin munți, în județul Maramureș, au fost salvați sâmbătă-seară. Aceștia au solicitat ajutorul autorităților române după ce au constatat că nu știu unde se află.
Cei trei tineri ucraineni rătăciți în munții Maramureșului au fost salvați. Salvamontiștii maramureșeni i-au găsit după miezul nopții, într-o zonă greu accesibilă. Ucrainenii, cu vârste de 22, 23 și 24 de ani, din Kiev...
Patru ucraineni cu vârste de 25, 31, 34 ani și 28 de ani, salvați din Munții Maramureșului! Acțiunea a avut două etape. Într-o primă etapă au fost salvați trei bărbați, iar în a doua etapă a fost salvat tânărul de 28 de ani. Localizarea ucrainenilor a fost făcută de STS Maramureș.
Imagini cu salvatorii montani care dorm sub cerul liber, la finalul acțiunii de salvare din Munții Făgăraș, au devenit virale pe internet. Unul dintre salvamontiști a dat detalii despre modul în care s-a desfășurat acțiunea contra cronometru: turiștii au urcat pe un perete care se escaladează exclusiv iarna și au sunat abia după ce s-a întâmplat tragedia, iar întunericul a îngreunat mult acțiunea.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019