Fenomenul muncii la negru a luat amploare în județul Bihor! În urma controalelor reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă, peste 1200 de persoane au fost depistate că își desfășurau activitatea în condiții ilegale.
GIA IANC, reporter
"Fenomenul muncii la negru este cea mai întâlnită neregulă cu care s-au confruntat inspectorii ITM, anul trecut. 12,7 % din totalul angajatorilor controlați foloseau forța de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare. În anul 2018 au fost depistate un număr de 1.217 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată."
Cele mai multe cazuri de muncă ilegală s-au înregistrat în industrii precum construcții, confecții textile, pielărie, marochinărie, panificație, servicii de curățenie sau de transport. De asemenea, pe timpul verii, crește semnificativ și numărul celor care practică o activitate lucrativă fără contract individual de muncă în restaurante și baruri. Pentru neregulile constatate, inspectorii ITM au aplicat amenzi uriașe.
MARIUS ROTAR, inspector șef al ITM Bihor
"Amenzile aplicate de ITM Bihor în cursul anului 2018 au fost de 10.700.000. de lei. Din care doar pentru munca la negru au fost 9.500.000 lei. Amenzile care se aplică pentru fiecare din aceste situații sunt de 20.000 lei de persoană, cu posibilitatea achitării în 15 zile a jumătate din această sumă."
Pe lângă sancțiunile aplicate, ITM a derulat, în paralel, si o acțiune de informare și conștientizare a angajatorilor și a angajaților, cu privire la beneficiile muncii declarate. Potrivit statisticilor inspectorilor, la nivelul județului Bihor există, în prezent, un număr de peste 21.500 de angajatori activi, respectiv circa 200.000 de contracte individuale de muncă.
Românii reveniți în țară după declanșarea pandemiei de coronavirus, invitați să-și caute job! 129.000 de persoane revenite din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj din România, a anunțat ministrul Muncii...
Condamnări în dosarul privind șantajarea jurnalistei Emilia Șercan de către foști șefi ai Academiei de Poliție! Fostul rector Adrian Iacob și fostul său adjunct, Petrică Marcoci, au fost condamnați de...
Protest în Piața Victoriei din București, organizat de Federația "Solidaritatea Sanitară"! Sindicaliștii cer acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% și sporul pentru...
Munca de acasă, la ordinea zilei! 80% dintre companii sunt de părere că munca la distanță este noua normă pe piața muncii, potrivit unui sondaj realizat de PricewaterhouseCoopers. Iar peste 53% dintre companii au creat și au implementat o politică în acest sens.
Ordonanța de Urgență privind cumpărarea vechimii în muncă, publicată în Monitorul Oficial! Persoanele care doresc să achite retroactiv vechimea în muncă, își pot încheia contractul cu casa de pensii din zona de domiciliu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019