Mare sărbătoare în lumea creștină! Credincioșii ortodocși cinstesc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos. Este și motivul pentru care sărbătoarea se mai numește și Cinzecime. Potrivi credinței creștine, Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului. Limbile de foc, forma sub care s-a pogorât Sfântul Duh între apostoli, sunt închipuite, astăzi, de frunzele de nuc sau de tei, care sunt duse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și deasupra ușilor, pentru a proteja casa și pe cei ai casei de fulgere, grindină și de duhurile cele rele. În unele zone, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În ziua de Rusalii, se împart farfurii frumos împodobite, pentru cei vii. Referitor la respectarea acestei sfinte sărbători, se spune că oamenii care se ceartă vor fi luați din Rusalii. În Duminica Rusaliilor, în unele sate se mai respectă tradiția sfințirii apei, săvârșite de preot, împreună cu enoriașii, pe câmpuri. Cu aghiazma se stropesc, apoi, culturile agricole. Luni, după Rusalii, este marea sărbătoare a Sfintei Treimi. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
Moment special, în stațiunea Stâna de Vale, din județul Bihor! Acolo a fost oficiată o slujbă de sfințire a pietrei de temelie și locului în care va fi ridicată, pentru început o biserică, apoi întregul complex monahal...
Biserică făcută scrum, chiar în Vinerea Patimilor! O persoană a anunțat la serviciul unic de uregnță 112, ieri, în jurul orei 17:00, că biserica din satul Topești, județul Vrancea este în flăcări.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Eveniment, în sânul Bisericii Catolice din România! Arhiepiscopul Mitropolit Aurel Percă a primit însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din țara noastră. Este vorba de palliumul binecuvântat de Papa Francisc...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019