Date companie
 
 
 
 

Sărbătoarea Sf. Ștefan, semnificație religioasă, credințe și superstiții

RSS Știri
 
 
Data publicării : 27 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : onomastica, sarbatoare, sfantul, traditie, craciun, stefan, superstitii, credinte
 

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește, astăzi, în a treia zi de Crăciun, pe Sf. Ștefan! Este primul martir al Bisericii, cel dintâi care a vestit și mărturisit credința în Hristos. Sf. Ștefan era de neam ales, din seminția lui Avraam. In limba greacă, Ștefan înseamnă "coroană" si se referă la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Hristos. Misiunea Sf. Ștefan era aceea de a arăta că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Datorită râvnei și credinței sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a săvârși minuni și de a arăta semne mari în lume. Potrivit scrierilor religioase, pentru credința lui a fost ucis cu pietre, în anul 33 după Hristos. În timp ce pietrele îl loveau, Ștefan se ruga pentru cei care le aruncau.

COSMINA STOIAN, reporter ”În tradiția populară românească, de sărbătoarea Sfântului Ștefan sunt legate obiceiuri, credințe și superstiții cu puternice rădăcini, în special, la sate. Astfel, se spune că în această zi este bine să ai în casă o icoană cu Sfântul Ștefan, pentru că acesta îi ajuta pe cei bolnavi. Icoana îi ajută și pe cei care își caută dreptatea în Justiție, luptând cu oameni puternici și răi.”

Sf. Ștefan este considerat și împăciuitorul celor aflați în conflict. De asemenea, creștinii cred că nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi, altfel, vei fi pedepsit cu boli si greutăți în tot anul care vine. Pe 27 decembrie este bine să dăruiești o candelă aprinsă sau o icoană cu Sf. Ștefan, pentru sporul casei și pentru sănătatea celor dragi. Se mai spune că, în această zi, ar trebui evitate drumețiile pe munte sau în locuri izolate, pentru a nu-ți pune viața în pericol. De Sf. Ștefan, peste 400.000 de romani își sărbătoresc onomastica.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Bucuria Crăciunului, simțită din plin ( 25 Decembrie 2024 )

    În prima zi de Crăciun, bucuria sărbătorii s-a simțit din plin la biserica din cartierul bucureștean Brâncuși, unde sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie. Aceștia s-au adunat în număr mare încă de dimineață. După slujbă, atmosfera festivă a continuat cu un moment special dedicat colindelor tradiționale de Crăciun, interpretate cu măiestrie de corul Evia.

  • Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ( 20 Iunie 2021 )

    La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.

  • „Crăciun de poveste, cu mlădițe ilfovene”, pe placul telespectatorilor ( 27 Decembrie 2020 )

    „Crăciun de poveste, cu mlădițe ilfovene”, emisiunea specială prezentată de Raluca Diaconu și difuzată, ieri, de Favorit TV, s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Spectacolul fascinant de colinde...

  • „Crăciun de poveste” difuzat de Favorit TV, în topul audiențelor ( 26 Decembrie 2020 )

    „Crăciun de poveste”, spectacolul fascinant de colinde, cântece și dansuri populare, prezentat de Raluca Diaconu și difuzat, ieri, de Favorit TV, prima parte, de la ora 10:00, și partea a doua, de la 17:30, s-a situat...

  • Magia Crăciunului continuă, la Național TV ( 25 Decembrie 2020 )

    „Magia Crăciunului” continuă și mâine, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Ștefan Stan, au pregătit pentru a doua zi de Crăciun, împreună cu invitații lor, un fabulos spectacol de sărbătoare.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2