Creștinii ortodocși îl cinstesc, astăzi, pe Sf. Nicolae, făcătorul de minuni, al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă în stânga Lui. Potrivit învățăturii religioase, Sf. Nicolae este ocrotitorul sărmanilor, ajută văduvele și orfanii și apără oamenii de boli și durere. Despre sfântul care vine în ajutorul oropsiților se știe că s-a născut în secolul III, la Patara, în Asia Mică, într-o familie de creștini, și, dovedind credință profundă și iubire pentru Dumnezeu, a devenit arhiepiscopul Mirei Lichiei. De-a lungul vieții, și-a împărțit averea săracilor, făcând daruri tuturor celor aflați în nevoie. De aici, sărbătoarea Sf. Nicolae înseamnă și tradiția cadourilor pentru copiii cuminți și merituoși, dar și a nuielușei, pentru cei neascultători. Potrivit tradiției, Moș Nicolae, cum mai este numit în popor, trece, în ajunul sărbătorii sale, pe la fiecare copil, și îi pune în ghetuțe daruri sau nuielușă, după cât a fost de cuminte sau nu. Prin urmare, în fiecare an, înaintea sărbătorii Sf. Nicolae, părinții și bunicii sunt în febra căutării darurilor.
VOX ”- Dulciuri, nu? Că nu e Mos Craciun. Și vedem noi ce se întâmplă, acolo, la ghetuțe, dacă le găsim curate. Dacă nu... - N-ați apucat să faceți cumpărături mai devreme? - Nu, din păcăte nu ne-am organizat foarte bine.”
Unele magazine au facut reduceri chiar si cu 40% la jucării, așa că mulți au profitat de ofertă.
VOX ”Ați venit special pentru reduceri? - Da, mai ales pentru jucării.”
VOX ”Să fiu sinceră, am vazut reduceri și, ca pensionar, ne integrăm în în banii de pensie. Lu' ăsta micu îi iau ceva teleghidat, iar la ăștia mari bani le dau, să-și cumpere singuri.”
Referitor la simbolul nuielușei, din bătrâni se știe că, dacă de Sf. Nicolae se pun în apă crenguțe de pom fructifer, în special de măr, dacă acestea înfloresc până la Crăciun, înseamnă că greșelile lor au fost iertate. Conform tradiției populare, practic, iarna se instalează cu adevărat din ziua de Sf. Nicolae. În țara noastră, circa 800.000 de persoane poartă numele Sf. Nicolae și își sărbătoresc, astăzi, onomastica.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
Iarna prelungită este pe sufletul turiștilor mari și mici, care aleg stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor, ca destinație de vacanță ori pentru a petrece weekend-ul. Supranumită Perla Apusenilor, stațiunea este...
Primăvara și-a intrat în drepturi, iar practicarea sporturilor de iarnă, în majoritatea stațiunilor montane de la noi, nu este favorizată de vremea caldă specifică acestei perioade. Cu toate acestea, pârtiile din Stâna de Vale sunt numai bune pentru schi.
Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților este sărbătorită, în fiecare an la data de 14 februarie, în mai multe țări din întreaga lume! În această zi, oamenii își arată afecțiunea și pregătesc diverse cadouri pentru persoana iubită. Românii spun că pandemia de coronavirus nu le-a schimbat foarte mult obiceiurile de Ziua Îndragostiților.
A fost odată un Moș bun cu barbă, care îi vizita pe copiii cuminți, chiar la Național TV. Pentru că știa că au avut note bune la școală și au ascultat de părinți și de bunici, Moș Crăciun venea cu desaga plină de cadouri...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019