In cea de-a treia si ultima zi de Crăciun, peste 410 mii de români care poartă numele Sfântului Ștefan au un motiv in plus de a sarbatori alaturi de toti cei dragi. Aproape trei sute de mii dintre ei sunt barbati, iar peste 100 de mii- femei. Majoritatea bărbaților sărbătoriți se numesc Ștefan, dar 27 decembrie este o zi importantă și pentru cei care poartă nume precum Fănel, Ștefănel sau Fane. Din totalul româncelor sarbatorite, cele mai multe se numesc Ștefania, dar si Ștefana, Fănica sau Fana. Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. El l-a cunoscut bine pe Mântuitorul Hristos, iar Dumnezeu l-a învrednicit să înfăptuiască minuni și semne mari în popor. Zelul în predicarea Evangheliei i-l insufla nu numai Duhul Sfânt, dar și faptul că a fost martor al Învierii Domnului, al Înălțării Sale la cer și al Pogorârii Duhului. Ca și apostolii, Sfântul Ștefan propovaduia Evanghelia, iar acest lucru a atras mânia fariseilor, care au hotarat sa-l ucida cu pietre. Mormântul Sfântului a fost descoperit în anul 415. Osemintele sale se află, din anul 560, în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019