Acciza la carburanți va fi înjumătățită. Liderii partidelor din coaliția de guvernare au ajuns la un acord de principiu pentru înjumătățirea accizei la carburanți. Intenția a fost anunțată de către liderul PSD, Marcel Ciolacu. Președintele social-democraților a explicat, la Palatul Parlamentului, că s-a ajuns la șapte lei la motorină și că o intervenție pe o perioadă limitată ar avea și un efect benefic asupra inflației. Din simulările făcute, prin înjumătățirea accizei, ar scădea cu 1,2 lei prețul, a mai spus Ciolacu. Profesorul de economie Mircea Coșea consideră, însă, că oamenii vor plăti combustibilul foarte puțin redus, în realitate.
prin tel: MIRCEA COȘEA, profesor de economie
"Pe termen scurt este o măsură care dă impresia că se face o ieftinire, că există o măsură pe care populația să o accepte ca fiind benefică, dar efectele, în practică vor fi mult mai mici decât cele scontate, iar pe termen mediu lucrurile nu vor mai conta pentru că prețurile la distribuitor, la pompă, cum se zice, se vor egaliza ca urmare a pieței și ca urmare a creșterii Barilului, deci chiar dacă se reduce acciza, nu este aceasta o măsură care să rezolve lucrurile, este o măsură mai mult cu caracter să zicem politic și dă impresia că s-a găsit o soluție miraculoasă, nu, nu este."
Mircea Coșea mai spune că lucrurile vor degenera dacă în Ungaria și în Austria se va menține plafonarea prețurilor, iar transportatorii vor alimenta în aceste țări și va fi o pierdere chiar dacă se ieftinește combustibilul pentru că va fi o scădere a cererii și acest lucru nu va duce beneficii. Profesorul de economie a mai afirmat că această măsură este periculoasă pentru că ea duce la o scădere a veniturilor statului, la buget, și nu poate să fie aplicată până nu se face un studiu de caz și un studiu de impact pentru că altfel putem risca o criză bugetară.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019