În acest an nu oricine mai poate accesa un credit prin Prima Casă! Programul este unul social în 2019. Beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții de vârstă, venituri și grad de îndatorare.
CĂTĂLINA CINCĂ, reporter
“Programul "Prima Casă" va putea fi accesat doar de persoanele care au până în 35 de ani. De asemenea aceștea trebuie să aibă venituri de maximum 3.000 de lei.”
CRISTIAN TUDORESCU, analist economic
"Chiar BNR a avut niște recomandări, niște restricții de creditare. Cineva care ar accesa prima casă chiar și cu noile condiții, probabil ar trebui să se îndrepte către un apartament sau o locuință cu o suprafață mai redusă, cu un anumit grad de confort, deci practic este o adaptare și a potențialilor clienți. Probabil că cineva cu prima casă nu o să aibă acces la un apartament cu 3 camere cu un anumit preț, deci sunt și limite de preț."
Fondul alocat pentru programul Prima Casă este de două miliarde de lei. Dacă un tânăr care are un salariu de 3.000 de lei va accesa programul prima casă, va primi un credit de maxim 54.000 de euro. De asemenea el va plăti timp de 30 de ani o rată de peste 1.300 de lei. În 2019, fondul alocat pentru programul Prima Casă este de două miliarde de lei. În urmă cu câteva săptămâni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu îi sfătuia pe români să nu își mai cumpere o casă.
CRISTIAN TUDORESCU, analist economic
"Guvernatorul BNR le-a spus românilor în urmă cu ceva vreme că nu trebuie să aibă neapărat o locuință a lor, nu știu dacă știți declarația dumnealui? Da este o abordare pentru că România are cel mai mare grad de proprietate pe locuințe, ceea ce nu se întâmplă în alte țări. Și cei din alte țări trăiesc foarte bine chiar dacă stau în chirie, chiar dacă se mută dintr-un loc în altul."
Programul "Prima casă" a fost implementat la nivelul anului 2009.
Pandemia de COVID-19 a afectat piața muncii care se află într-o continuă schimbare. Anul 2020 a produs o modificare capitală a modului de desfășurare al activităților, mutate în majoritatea cazurilor...
Schimbări importante, în ceea ce privește actele de identitate ale românilor! Din vara anului viitor, oamenii vor putea cere cărți de identitate electronice. Așa arată un regulament al Uniunii Europene.
Încălzirea globală i-a îmbogățit pe bogați și i-a sărăcit pe săraci! În ultima jumătate de secol, schimbările climatice au sporit inegalitatea între țări, ducând la reducerea creșterii economice în țările cele mai sărace, în timp ce au sporit prosperitatea în unele dintre cele mai bogate țări.
Schimbări radicale în sistemul de învățământ! Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a propus introducerea a patru tipuri de Bacalaureat.
Condiții drastice pentru programul Rabla, începând cu acest an. Românii care vor să își schimbe mașina veche cu una nouă, și să primească fonduri de la ministerul Mediului trebuie să aibă domiciliul în România, să nu aibă datorii la stat, iar autoturismul dat la casat să aibă cel puțin opt ani și inspecția tehnică periodică valabilă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019