Vremea rea din ultima lună de iarnă i-a adus în pragul disperării pe legumicultorii din localitatea gălățeană Matca. Producatorii din cel mai important bazin legumicol al țării si-au vazut serele si solarele distruse aproape în totalitate.
AMBIANȚĂ producător sapă dupa salată în zăpadă
Cultivatorii din Matca au înregistrat pagube care depasesc chiar si 50 de mii de lei. Cei mai putin norocosi au pierdut întreaga recoltă de castraveti, salată, varză sau ceapă, la care muncesc din toamnă.
NELU COSTEA, primarul comunei Matca: ''-Cei care au scapat vor creste preturile? -Ma îndoiesc de acest lucru pentru ca în fiecare an au fost importuri masive de legume. -Pierderile le puteti estima? -Daca va uitati în spate vedeti ca pierderea este totala..."
VOX:''Zapada avea si un metru peste. Am mai tras zapada pentru ca a rupt capriorii. Doua nopti am muncit, viscolea, o punea înapoi, viscolea si am dat la lopata. Ati vazut ce e afara..."
VOX: ''Ceapa, salata, culturile le-am pierdut. S-au daramat serele.''
VOX: ''A fost prapad. Am tras cât am tras dar nu s-a mai putut. A fost prea mare viscolul."
prin telefon: DRAGOȘ FRUMOSU, președinte Fed. Nationala a Sind. din Ind. Alimentară: ''Din nefericire, firmele de asigurari n-au vrut sa asigure culturile acestor oameni. Oamenii astia care produc la preturi mai mici din pamântul nostru nu mai pot veni pe piata, cineva trebuie sa se gândeasca pentru ca riscam sa pierdem tot ce avem în România."
In comuna Matca trăiesc 12 mii de legumicultori.
Veste bună pentru legumicultorii din România! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, vineri, în timpul unei întâlniri cu producătorii de roșii din județul Olt, că programul de spijinire a legumicultorilor a fost suplimentat...
Incendiu puternic în comuna Mintiu Gherlii, din județul Cluj! Pompierii au intervenit de urgență pentru a stinge focul izbucnit la sistemul de încălzire al unor sere private din satul Bunești.
Cultivarea florilor bate legumicultura! Atrași de câștig, mulți legumicultori din județul Ialomița s-au reprofilat pe cultivarea mușcatelor, panseluțelor sau begoniilor. Unii s-au reprofilat total, alții cultivă în paralel răsaduri de legume și flori. Oamenii spun că floricelele se vând mult mai bine decât răsadurile de ardei, vinete sau roșii.
Au început să apară legumele românești pe tarabele din piețe! Castravetii din serele ialomițene sunt vânduti de producători chiar și cu trei lei kilogramul. În piață, prețul aproape se dublează. La stațiunea legumicolă din Buzău legumele sunt mai ieftine decât la producătorii locali. Deși piețarii se laudă că au pe tarabe roșii românești, proprietarii serelor din sudul țării spun...
Apele Dunării continuă să se umfle! Din cauza colectării volumului imens de apă de pe teritoriile Germaniei, Austriei, Ungariei și Serbiei, dar și a ploilor torențiale căzute în țară, Dunărea a ieșit din matcă. În dreptul mai multor localități din Mehedinți, fluviul s-a revărsat deja și a acoperit culturile agricole. Digurile din saci de nisip nu au făcut față puhoiului. În zilele următoare se așteapta ca debitul Dunării să...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019