Conform tradiției, românul poartă grija festinului de sărbători. Crăciun, Anul Nou sau Paște înseamnă bucuria de a fi alături de cei dragi, dar și masa încărcată cu bunătăți.
MONICA APOSTOL, reporter „Din păcate, la fiecare mare sărbătoare, oamenii se ghiftuiesc ori beau peste măsură și ajung la Urgență. În condițiile pandemice de acum, când spitalul nu pare a fi locul cel mai potrivit pentru a-ți căuta de sănătate, cumpătarea ar fi cea mai bună cale de a petrece sărbătorile fără incidente.”
LYGIA ALEXANDRESCU, nutriționist acreditat C.I.O. „E un an special în care vom găti de sărbători tradițional, vom găti carne de porc, categoric, chiar daca s-a postit, însă vom avea cumpătare mai mult decât oricând. Pentru că nu avem cameră de gardă pentru afectiunile gastro-intestinale. Să nu uităm că prima linie este extenuată, medicii sunt extenuați.”
Nutriționistul recomandă mâncăruri gătite în casă, din care ar trebui excluse cele foarte grase. Piftia de curcan ori de porc, salatele cu maioneză, ciorbele drese cu smântână din belșug pot fi consumate, dar în porții mici. În plus, legumele, verziturile nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. trebuie să fie nelipsite de pe masă.
LYGIA ALEXANDRESCU, nutriționist acreditat C.I.O. „Vom găti de toate, dar le vom împarți pe zile. Crăciunul are 3 zile. Nu trebuie să mâncăm totul în prima zi. Și atunci prânzul de Crăciun va începe cu piftie, se mănâncă la români piftia. Are mult colagen pentru că sunt foarte bine fierte acele oase, chiar dacă sunt de porc, sunt foarte bune.”
Fructele, în special citricele, sunt medicament curat pentru aceste zile și nopți de belșug gastronomic, dar trebuie consumate cu două trei ore înainte ori după masă. De asemenea, iaurtul, kefirul ori sana sunt recomandate între mese.
LYGIA ALEXANDRESCU, nutriționist acreditat C.I.O. „Avem bucate bogate în sodiu, proteine. Trebuie să ne hidratăm corect. Deci 40 ml de apă pe kg corp pe zi ar trebui consumat. Deci pentru o persoană de 70 kg, undeva la 2,800 de lichid fără zahăr, trebuie consumat.”
Pentru orice eventualitate, pofticioșii care se înfruptă un pic mai mult din bunătăți ar fi bine să aibă la îndemânăceaiuri digestive precum cele din păpădie ori salcâm. Nu în ultimul rând atenție la consumul de alcool, deoarece excesul poate provoca probleme de sănătate, dar și de altă natură, uneori penală.
Situație disperată la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași. Este criză de sânge, iar zilnic doi pacienți află că nu pot fi operați. Oamenii sunt nevoiți să aștepte zile întregi pentru a fi operați, iar medicii...
Statistici îngrijorătoare privind cultura în pandemie! Anul 2020, puternic influențat de criza sanitară cauzată de coronavirus, a însemnat mai puțini vizitatori în muzee, mai puține spectacole și mai puține filme. Bibliotecile au eliberat 20,6 milioane volume, cu aproape 13 milioane mai puțin față de 2019.
Primul deces din cauza căldurii, înregistrat la Iași! Un bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit prăbușit pe stradă, cu hipertermie severă. Omul, care avea o temperatură de peste 42 de grade...
În 40 de spitale bucureștene a început, astăzi, vaccinarea pacienților împotriva coronavirusului, atât în spitalizarea continuă, cât și în cea de o zi. Potrivit directorului D.S.P. București, Oana...
Incident grav, într-o școală din București! Un dulap a căzut peste un elev de 8 ani și i-a provocat traumatisme grave. Incidentul a avut loc la Școala Gimnazială nr. 206 din Sectorul 6 al Capitalei, cu puțin...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019