Sfaturi pentru a ne feri de fulgere! Reprezentanții Salvamont Maramureș au postat pe contul lor de Facebook o serie de recomandări referitoare la cum trebuie să ne comportăm atunci când suntem surprinși de o furtună. Astfel, eroii de la Salvamont ne sfătuiesc să nu stăm în poziția ghemuit pe pământ, ci să încercăm să ne adăpostim cât mai repede într-o clădire sau într-o mașină. Totodată, în timpul unei furtuni, nu trebuie să vorbim la telefonul mobil, întrucât acesta este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal pe care le are în componență. Fiind ținut aproape de ureche și gură, telefonul mobil favorizează pătrunderea trăsnetului în organism și crește riscul de deces. De asemenea, reprezentanții Salvamont ne atrag atenția să nu avem asupra noastră obiecte metalice, cum ar fi, de exemplu, o umbrelă, întrucât acestea sunt conducătoare de electricitate. Tot un pericol îl reprezintă și apa, fiind și ea, conducător de electricitate, astfel că este bine să evităm înotul sau pescuitul în timpul unei furtuni. De asemenea, nu trebuie nici să stăm aproape de garduri, șine de tren, cabluri, țevi, conducte sau sub un copac. Eroii de la Salvamont au demontat mitul potrivit căruia fulgerul nu lovește de două ori în același loc, dar și pe cel conform căruia o persoană lovită de fulger este încărcată de energie. Potrivit specialiștilor, corpul nu stochează această energie, astfel că putem atinge o persoană care a fost lovită de fulger, pentru a-i acorda primul ajutor.
Pui de urs, găsit într-o comună din județul Maramureș! Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că micuțul animal a fost descoperit în comuna Novăț, din apropierea orașului Borșa.
Două persoane au fost surprinse sâmbătă, de o avalanșă, sub Vârful Țigănești din Munții Bucegi. La fața locului au intervenit salvamontiștii, care au descoperit că o persoană era rănită.
Dacă pe pârtiile din alte stațiuni se înregistrează accidente, iar unii turiști ajung la spital cu traumatisme și fracturi, în stațiunea Stâna de Vale din județul Bihor nu există niciun incident de acest gen.
Prădătorii sexuali sunt în elementul lor, în lumea virtuală, iar copiii pot deveni ușor victimele acestora. Cazul unei fetițe de zece ani din Pitești, care a fost abordată de un pedofil, prin intermediul aplicațiilor de socializare...
Alarmă falsă, în cazul unor tineri bucureșteni plecați în drumeție pe Vârful Moldoveanu! O echipă de salvamontiști din Argeș a plecat, vineri seară, în căutarea celor trei tineri, după ce un părinte a anunțat că...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019