Locuitorii din zonele afectate de inundații sunt sfătuiți să aplice câteva măsuri, pentru a se feri de îmbolnăviri. Potrivit recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită, însă, trebuie lăsată să se răcească de la sine, fără adăugare de gheață. Acolo unde nu se poate fierbe, este eficientă dezinfecția chimică a apei contaminate, cu ajutorul preparatelor cu clor. În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, se recomandă consumul apei îmbuteliate sau al apei potabile asigurate de autorități. Apa care este sub calitatea celei potabile poate fi utilizată, în combinație cu detergenți, doar pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. De asemenea, regulile de igienă personală și cele din locuință, în special din bucătărie, trebuie respectate cu sfințenie, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire. ”Spălați-vă în permanență mâinile și spălați ustensilele de bucătărie. Folosiți apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor. Preparați laptele și hrana bebelușului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic. Separați alimentele neprocesate de cele gătite. Preparați alimentele corespunzător din punct de vedere termic. Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare, dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare, și păstrați alimentele în recipiente închise”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019