Sindicaliștii din Educație resping amânarea plății majorării salariale, câștigate în instanță. Dascălii nu sunt de acord cu varianta guvernanților de achitare eșalonată a sumelor aferente creșterii lefurilor. Reprezentanții celor 5 federații din învățământ, convocați de ministrul Educației la o discuție, spun că vor ataca la CEDO decizia Executivului de-a nu plăti imediat banii care li se cuvin profesorilor.
CONSTANTIN CIOSU, președinte, F.E.N. "Mãsurile pe care le ia Guvernul nu vor realiza niciodatã liniste în sistem, cu atât mai mult cu cât nu poate fi vorba de o uniformizare a salariilor. Proiectul de lege pe care Guvernul vrea sã-l aprobe nu va rezolva problema, se vor pãstra discriminãrile din sistem si nu putem fi de accord în niciun fel."
GHEORGHE IZVORANU, președinte, Federatia "Spiru Haret" "Ministrul a spus cã are cele mai bune intentii pentru a asigura o bunã salarizare si o majorare salarialã. Este una dintre cele mai mari minciuni ale domnului FUneriu, pentru cã nu face altceva decât sã nu aplice hotãrârile judecãtoresti si acum decizia Înaltei curti."
SIMION HANCESCU, președinte, F.S.L.I. "Poziția noastrã este extrem de clarã. Suntem de acord cu uniformizarea, dar sã se aplice legea 221. Adicã toti profesorii sã primească în plus cei 33%, nicidecum sã dãm salariile celor care au câștigat, precum Suceava sau Botoșani, în jos."
În replică, Ministerul Educatiei susține că respectarea hotărârilor judecătorești ar însemna un efort financiar de peste o jumatate de miliard de euro, sumă de care Guvernul nu dispune în prezent. Cabinetul Boc propune ca plata acestor bani să se facă eșalonat, din 2012 pânã în 2014.
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Himera învățământului online, subliniată de fostul europarlamentar Cătălin Ivan! În urma experienței sale ca membru în Comisia de învățământ a Parlamentului European, Cătălin Ivan avertizează în legătură cu consecințele negative asupra copiilor în cazul folosirii îndelungate a acestei forme de învățământ.
Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ și grădinițelor particulare și de stat închise prin hotărâri ale comitetelor județene pentru situații de urgență.
Protest spontan, la Termocentrala Mintia! Peste 140 de muncitori din tura de dimineață s-au adunat în curtea unității, nemulțumiți din cauza faptului că nu și-au încasat restanțele salariale din ultimele cinci luni.
UNICEF avertizează că accesul inegal la învățământul de la distanță adâncește criza educației! Reprezentanții organizației susțin că 1,2 miliarde de elevi sunt în continuare afectați de închiderea școlilor din cauza pandemiei de COVID-19.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019