Sindicatele si patronatele cer demisia ministrului Muncii, Ioan Botiș! Nemultumiti de discutiile pe Codul Muncii, sidicalistii si reprezentanții patronilor au precizat cã ministrul nu tine cont de propunerile fãcute de partenerii sociali si, în aceste conditii, nu mai pot continua negocierile.
BOGDAN HOSSU - presedinte Cartel Alfa: "I-am spus lui Botis cã e un mincinos! A venit la dumneavostrã si a spus cã suntem de acord cu constructia Codului Muncii, dar noi nici n-am început discutiile. I-am comunicat cã nu mai venim la discutii! (...) Cerem demisia lui Botis si o discuþie cu premierul. N-are rost sã discutãm cu un om care desconsiderã partenerii sociali!"
CEZAR CORACI - presedinte UGIR 1903: "Acest mod de a mima dialogul social, care destructureazã piata muncii, sã lipseascã dialogul tripartit, nu pot face bine nimãnui! (...) Nu cred cã e riscul ca acest Parlament sã accepte asa ceva, (...) desfiintarea sindicatelor si patronatelor! "
IOAN NELU BOTIS - Ministrul Muncii: "Cred cã astãzi reusim sã facem încã un pas încât pânã la 21 ianuarie sã prezentãm o variantã finalã atât pe Codul Muncii cât si pe legile privind dialogul social!"
Sindicatele si patronatele s-au intalnit în aceasta seara cu premierul Emil Boc, pentru a discuta pe marginea Codului Muncii.
Noul Cod al Muncii, in vigoare de lunea viitoare, prevede sancțiuni mari pentru cei care utilizează forme nelegale cu privire la salariați. Este declaratia premierului Emil Boc, la finalul intalnirii cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă. Seful Executivului vrea să reducă drastic numărul celor care lucrează fără forme legale.
Premierul Emil Boc va asigura interimatul la conducerea Ministerului Muncii, în urma demisiei lui Ioan Nelu Botiș. Boc a fost desemnat prin decret prezidențial, până când coaliția de guvernământ va desemna un nou ministru.
Promulgat de președintele Traian Băsescu, noul Cod al Muncii a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de la 1 mai. Modificările vizează perioada de probă, care este de maximum 90 zile pentru funcțiile de execuție și 120 zile pentru funcțiile de conducere.
Cabinetul Boc a rămas în picioare si a iesit invingator la puncte și după cea de-a opta moțiune de cenzură. Opozitia mai avea nevoie de 24 de voturi pentru a demite Guvernul Boc 5. Până la urmă, după ore intregi de discutii, Parlamentul a respins moțiunea pe Codul Muncii.
Dascalii si studentii si-au continuat protestele. În ziua în care Guvernul si-a asumat Codul Muncii, profesorii din Cluj au intrat în grevã japonezã. Cadrele didactice din Federația Sindicatelor Libere din Învãțãmânt acuză angajarea raspunderii pe controversatul act normativ.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019