Posesorii de autoturisme din Uniunea Europeană vor fi obligați să-și echipeze mașinile cu sistem e-call, începând cu 1 ianuarie 2015. Decizia aparține Comisiei Europeane, care speră ca aparatele în valoare de 100 de euro să salveze vieți, prin alertarea instantanee a serviciilor de urgență în cazul producerii unor accidente rutiere grave.
OLIVER ALBU, reprezentant firmă sisteme e-call: "Sistemul are încorporat GPS si antenã GSM. Vine instalat în bordul masinii, de obicei, într-un loc bine protejat si, în cazul unui accident serios, în cazul unui impact, transmite mesaje cãtre 112. Transmite locatia, momentul exact, directia de deplasare, traiectoria înainte de impact."
Transmiterea în timp real a datelor îi ajută pe cei de la ambulanță să ajungă mai repede la intervenție, iar șansele de supraviețuire ale victimelor cresc semnificativ. Sistemul e-call este dotat și cu buton care poate fi apăsat de oricine în caz de nevoie.
AMBIANTÃ: "Butonul de panicã, în principiu, într-un loc usor de ajuns pentru pasager, atât pentru sofer, cât si pentru pasager. Deci poate fi instalat în partea centralã, cât si pe plafonierã."
Și polițiștii de la Direcția Rutieră sunt de părere că introducerea sistemului e-call este benefică.
LUCIAN DINIȚĂ, sef, Direcția de Poliție Rutieră: "De foarte multe ori, poate s-a întârziat ajungerea la un accident din cauza faptului cã cei care erau la fata locului nu stiau sã dea detalii cu privire la locul în care s-a produs accidentul. Va fi încã un ajutor pentru Politia Românã, pentru stabilirea coordonatelor si a aspectelor care tin de producerea unui accident grav."
Dispozitivul costă între 100 și 150 de euro și există deja pe piața din România. În acest moment, este folosit de patronii care vor să urmărească traseul autoturismelor înmatriculate pe numele propriilor firme. Obligativitatea montării sistemului e-call va intra în vigoare în anul 2015.
Incendiu puternic în București, pe Calea Moșilor! Un autoturism a luat foc în mers, iar flăcările s-au extins la mai multe mașini parcate. Potrivit polițiștilor, șoferul, care era singur în mașină, a reușit să iasă rapid și a scăpat teafăr.
Venirea primăverii aduce în termometre temperaturi pozitive și noi condiții de trafic pe drumuri pentru care trebuie să pregătim mașina. O dată ce temperaturile exterioare cresc, crește și pericolul de supraîncălzire a motoarelor vehiculelor. Tocmai de aceea, specialiștii auto spun că este important să verificăm autovehiculele și să le pregătim.
Incendiu uriaș, sâmbătă-dimineață, la un service auto situat la ieșirea din Buzău, spre Brăila! La fața locului au intervenit peste 30 de pompieri, cu șase autospeciale de stingere și autocisternă. De asemenea, a intervenit Grupa...
Românii nu vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană. Un nou sondaj arată că procentul cetățenilor care doresc ca România să rămână în Uniunea Europeană este în creștere, respectiv 88,1% față de de 71,7% în ianuarie 2022.
Peste 1.300 de persoane au decedat și aproape 3.000 au fost rănite, în urma unor accidente rutiere produse, din ianuarie și până în noiembrie 2024, la nivel național. Conform comunicatului transmis de Poliția Română...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019