Introducerea coplății la serviciile medicale a fost amânată, dar nu și anulată. Potrivit ministrului Sănătății, sistemul coplății urmează să se aplice abia după ce toate condițiile vor fi negociate cu asociațiile de pacienți. Acesta este rezultatul discuțiilor pe care le-au purtat membrii delegației FMI cu oficiali ai ministerului Sănătății.
VASILE CEPOI, ministrul Sănătății: "Coplata urmeaza sa fie negociata cu asociatiile de pacienti, profesionale si, dupa finalizarea acestor negocieri, probabil ca va pusa in practica. Probabil ca vor dura foarte mult aceste negocieri.''
Vasile Cepoi spune că negocierile vor începe săptamâna viitoare, deși România nu e presată de un anumit termen pentru introducerea coplății. Discuțiile se anunță, însă, dure, mai ales că liderul Asociației pentru Protecția Pacienților nu este de acord cu această măsură.
prin telefon: VASILE BARBU, liderul Asociației pentru Protecția Pacienților: "Noi credem ca se va elimina, pentru ca amanarea va fi facuta poate pana la aplicarea noii legi si acolo vom avea conditii sa aplicam coplata dar pe anumite servicii.''
Introducerea sistemului de coplata este unul dintre angajamentele Guvernului, introdus înca de anul trecut în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeana și Banca Mondială.
prin telefon: VASILE BARBU, liderul Asociației pentru Protecția Pacienților: Noi am oferit argumente solide că aceasta masura nu rezolva problema financiara, ci, din contra, creaza dificultati financiare sistemului de sanatate.''
În privința controversatei taxe clawback, ministrul Cepoi a anunțat ca aceasta nu s-a modificat față de forma agreată la precedenta vizită a delegației oficialilor europeni.
VASILE CEPOI, ministrul Sănătății: "Proiectul de ordonanta (...) a fost agreat de catre reprezentantii FMI si a Comisiei Europene. (...) Scade nivelul taxei clawback? scade, nu stiu sa spun cifra, a crescut baza de calcul."
Taxa clawback, introdusă prin Ordonanță de Urgență în 2009, stabilește că toți producătorii de medicamente au obligația de a contribui la finanțarea sistemului public de sănătate cu o sumă stabilită în funcție de volumul vânzărilor.
În 40 de spitale bucureștene a început, astăzi, vaccinarea pacienților împotriva coronavirusului, atât în spitalizarea continuă, cât și în cea de o zi. Potrivit directorului D.S.P. București, Oana...
Eveniment în spiritul sărbătorilor de iarnă, organizat de Asociația "Sănătatea ta" din Oradea în fața Spitalului Municipal „Gavril Curteanu”, unitate sanitară suport COVID-19. În acel loc au fost amplasați, în formă de inimă...
Oradea are o autospecială performantă, care va putea transporta pacienții critici, contagioși. Autosanitara în valoare de aproape 200.000 de euro, va fi folosită de S.M.U.R.D. Bihor inclusiv pentru pacientii cu coronavirus.
Creșterea capacității de tratare a bolnavilor de COVID-19, una dintre prioritățile Guvernului! Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, aflat în vizită de lucru în Municipiul Timișoara.
Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede ca persoanele asimptomatice, care au fost confirmate cu noul coronavirus, precum și cele simptomatice, dar care nu au comorbidități vor fi tratate la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019