Sistemul informatic al cardului de sănătate, coșmarul medicilor și al pacienților! Casa Națională de Sănătate a anunțat duminică-seară că sistemul informatic al cardului este offline și că situația se va rezolva astăzi. “Până atunci, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale/prescrierii rețetelor/eliberării medicamentelor se poate face în modul offline”, au precizat reprezentanții CNAS. Pentru a fi validate, serviciile operate în acest interval vor fi încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate în cel mult 72 ore de la prestarea acestora. În această dimineață, după ora 10.00, s-a anunțat că sistemul a redevenit funcțional. Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a încercat, astăzi, să explice cauzele sincopelor din sistem.
VASILE CIURCHEA, președinte, C.N.A.S. "Pentru că e un sistem foarte mare și defecțiuni inerente care în orice sistem informatic apar."
Medicii de familie și pacienții se plâng în fiecare lună că dispozitivul electronic nu poate fi utilizat din cauză că sistemul se blochează. Deseori, la introducerea dispozitivului în cititor se solicită pin-ul, dar în momentul transmiterii serviciului în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate nu se înregistrează semnătura cardului. Alteori, sistemul nu poate fi accesat, în special în perioada în care se fac raportările lunare. Vasile Ciurchea spune că, pentru a nu mai exista probleme, se va implementa un sistem de mentenață.
VASILE CIURCHEA, președinte, C.N.A.S. "Contractul de mentenanță în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie, anul trecut. În luna august am declanșat o licitație pentru această mentenanță, dar nu s-a prezentat nimeni, a fost anulată. Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini și acum sunt pe circuitul de a ajunge în seamă, deci în câteva zile probabil vor fi vizibile. Sperăm să se prezinte cineva."
Cu toată mentenanța, sistemul informatic al cardului de sănătate implementat la 1 septembrie 2015 a dat, până acum, numeroase rateuri. Sistemul a costat circa 88 de milioane de lei fără TVA.
Peste jumătate dintre români au carii dentare, iar un sfert din populație suferă de afecțiuni și sângerări gingivale sau de boală parodontală deja instalată. Asta rezultă din Barometrul Stomatologiei 2025, ale cărui date au fost prezentate...
Un stil de viață sănătos este foarte important pentru menținerea stării noastre de sănătate și reducerea îmbolnăvirii, atrag atenția medicii și specialiștii în domeniu. Alimentație sănătoasă înseamnă, în primul rând, echilibru între alimentele consumate la fiecare masă, dar și diversitate a acestora și a suplimentelor. Astfel organismul nostru trebuie să beneficieze de toate substanțele nutritive necesare funcționării în condiții optime, pe perioadă îndelungată, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim.
Casă cuprinsă de flăcări, într-o localitate din județul Maramureș! Pompierii Detașamentului Sighetu Marmației au fost alertați, sâmbătă-seară, cu privire la producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Bocicoiu Mare.
Obezitatea, o problemă de sănătate publică majoră, care afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă! În țara noastră, prevalența obezității este în creștere, ceea ce indică o posibilă viitoare creștere a incidenței cancerelor asociate.
Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea reducerii substanțiale a tranzacțiilor cu bani gheață, în domenii cu risc major. Anunțul a fost făcut de ministrul de resort, Tanczos Barna. "Nu vă spun dacă vom umbla la plafoane...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019