Intenția parlamentarilor de a bloca proiectul exploatării miniere de la Roșia Montană a încins spiritele în localitatea din Munții Apuseni. Peste 20 de mineri, mai exact schimbul unu de la mina Cătălina, au refuzat să iasă din subteran. Nemulțumiți de blocarea proiectului, ortacii spun că-și vor aduce în mină și familiile. În semn de solidaritate, alți 400 de mineri protestează și ei, la suprafață.
prin telefon: DORIN FURDUI, miner: "Sunt unul dintre fericiții oameni din zonã care au șansa sã lucreze la aceastã companie. (...) Nu înțelegem de ce oamenii din fruntea țãrii, domnul Ponta, domnul Antonescu, au dat înapoi la presiunea strãzii, la câteva mii de oameni. (...) Dacã și noi am cere demisia lor, oare domnii din fruntea țãrii ar face la fel?"
La Roșia Montană a fost prezent și senatorul liberal Petru Ehegartner. Parlamentarul spune că a venit în vizită de documentare, înainte de votul în Legislativ pe tema proiectului de exploatare minieră din zonă.
prin telefon: PETRU EHEGARTNER, senator PNL: "E modul în care s-a încercat a se pune în Parlament acest proiect de lege care, cu siguranțã, are anumite lucruri care nu sunt în ordine. atât din punct de vedere al cronologiei (..) În momentul de fațã, acordul de mediu nu este dat. Este anormal sã aștepți decizia politicã în necunoștințã de cauzã privind condițiile de mediu și alte condiții tehnice, care țin neapãrat de avizul unor specialiști."
Liderul liberalilor, Crin Antonescu, spune că este solidar cu minerii blocați în subteran. Șeful Senatului își menține, însă, decizia de a respinge proiectul.
CRIN ANTONESCU, președintele Senatului: "Le transmit intreaga mea solidaritate, dar discuția aceasta este despre rezervele întregii țãri nu despre 50 de mii, o sută de mii de oameni."
Acțiunile care sprijină exploatarea de la Roșia Montană au început de marți seară, când aproximativ 500 de localnici s-au strâns în centrul comunei și au mărșăluit pe străzi. Minerii au încercat să blocheze Drumul Național 74, dar au fost opriți de cei 80 de jandarmi prezenți la fața locului.
Se găsesc soluții pentru cerințele minerilor! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile în Valea Jiului, că lucrătorii din mine își vor primi salariile și restul drepturilor restante pe 25 și 26 februarie. Aceștia vor fi plătiți în trei tranșe, astfel: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii pentru angajații care ies la pensie și, totodată, pentru asigurarea transportului de la și spre locul de muncă, precum și pentru tichetele de masă. Anunțul său vine după ce premierul Florin Cîțu i-a avertizat pe mineri că le înțelege suferința, însă nu va permite ca în timpul mandatului său să aibă loc o mineriadă.
Protestul minerilor din Valea Jiului continuă! 100 de mineri de la exploatările Paroșeni și Uricani s-au blocat de luni, în subteran, nemulțumiți de faptul că nu știu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor, când...
Accident de muncă la Complexul Energetic Oltenia! Doi mineri, de 52, respectiv 42 de ani, șef de echipă și lăcătuș mecanic, au fost răniți în urma unui accident de muncă produs la Cariera minieră Roșiuța. Potrivit Inspectoratului...
Protest în subteran! Sute de mineri de la carierele Roșiuța, Jilț Nord și Jilț Sud, din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia, au întrerupt lucrul. Angajații de la Cariera Roșiuța, care au intrat în schimbul trei, s-au alăturat, aseară, grevei...
Vizita premierului Mihai Tudose în Valea Jiului, plină de promisiuni pentru mineri! El a declarat, la finalul întâlnirii cu sindicaliștii și cu reprezentanții conducerii Complexului Energetic Hunedoara, că Executivul va încerca să deschidă mine...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019