Au fost găsite soluții pentru a gestiona tranzitul produselor agricole din Ucraina. Anunțul vine de la președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea de la New York, în cadrul Summitului privind Ambițiile Climatice, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și viceprim-ministrul Republicii Bulgaria, Mariya Gabriel.
KLAUS IOHANNIS, președintele României
„Am discutat în esență chestiunile legate de tranzitul produselor agricole din Ucraina înspre piețele lumii și felul în care se poate gestiona o problemă care a apărut acum câteva luni de zile și anume exportul acestor produse în statele prin care s-ar face tranzit, adică vânzarea acestor produse în România, în Bulgaria și așa mai departe. Noi am găsit soluții, și vreau să subliniez acest lucru, am găsit soluții atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre piețele mondiale, cât și pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine și s-au negociat condiționalități, Comisia a venit cu soluții suplimentare. În esență este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată și de o parte, și de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul și să nu afectăm fermierii din România, care sigur au nemulțumiri legate de aceste produse.”
Fermierii români au cerut autorităților prelungirea unilaterală a interdicției de import a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, cu intrare imediată în vigoare, pentru o perioadă de minim 60 de zile, și compensații financiare pentru prețurile de dumping și creșterea tarifelor de transport pentru producătorii români. Asociația Fermierilor din România spune că ridicarea interdicției de import a mărfurilor din Ucraina poziționează agricultură României într-o situație de incertitudine care afectează major competitivitatea fermierilor români.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019