Cum poate deveni inovarea motorul pentru o creșetere economică susținută în România? La această întrebare au încercat să răspundă participanții la Conferința internațională Innoteque, eveniment care încurajează performanța în inovare și dezvoltarea economică. Studii recente indică faptul că România își menține poziția modestă în categoria inovare. Printre domeniile în care țara noastră are cei mai scăzuți indicatori se numără accesul la finanțare, suportul acordat cercetării-dezvoltării, antreprenoriatul și educația.
ANDREI ROTH, co-inițiator, Innoteque
"Am pornit evenimentul de la un paradox. În România se vorbește în ultimii ani foarte mult despre inovație. Sunt conferințe, fonduri alocate, evenimente, dar rezultatele nu sunt satisfăcătoare. (...) Cel mai practic este să se realizeze niște legături între oameni cheie și factori de decizie din România cu cei din SUA, Israel, Olanda și alte țări."
La conferință au fost prezentate fundamentele diverselor ecosisteme de inovare, abordările și strategiile utilizate în fiecare țară pentru a încuraja inovația, de la investiții în cercetare-dezvoltare până la identificarea unor procese și mecanisme eficiente care să asigure o creștere economică susținută. Ce îi lipsește României pentru o dezvoltare economică substanțială?
ANDREI ROTH, co-inițiator, Innoteque
"În primul rând ar avea nevoie de o strategie coerentă și pe termen lung, pentru că măsuri sunt, dar dacă nu este un drum, o lumină la care să ne uităm de acum pentru următorii 10 ani cel puțin, va fi greu să avem rezultate."
CRISTIAN GHINEA, ministrul Fondurilor Europene
"Poate nu suntem cei mai buni în a identifica oportunități sau cele mai recente tendințe de dezvoltare, dar pentru a putea avea mai mulți specialiști care să aducă inovația în companii noi, ar trebui să avem niște persoane care își bazează afacerea pe acest tip de finanțare din partea statului."
La Conferința internațională Innoteque, aflată la prima ediție, au participat 200 de experți, factori de decizie și persoane cheie reprezentând universități, centre de cercetare, guvern, sectorul privat, acceleratoare și incubatoare de afaceri din Statele Unite, Israel și România.
Infrastructura și turismul, principalele domenii pe care candidatul USR-PLUS la Primăria Municipiului Beiuș, Sorin Briscan, vrea să le dezvolte în următorii patru ani!
Închisori construite din împrumut! Legea recursului compensatoriu a fost abrogată, dar România trebuie să se conformeze directivei europene privind asigurarea condițiilor decente în penitenciare. Prin urmare, statul român...
Elevii si profesorii sărbătoresc Ziua Internațională a Educației. În județele Brăila, Giurgiu și în Capitală este zi liberă, în timp ce în celelalte județe nu se fac cursuri, dar se organizează manifestări specifice...
Rectificarea bugetară “pozitivă” anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa este de fapt pe minus. Asta o demonstrează cifrele publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe abia vineri seară, după ora 22.
Finanțarea activităților de cercetare-dezvoltare și inovare, exemple de bune practici ale unor companii românești din domeniu și soluțiile de stimulare a transferului de tehnologie și de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală -acestea au fost câteva dintre temele conferinței "Competitivitate, inteligență și valoare adăugată prin servicii de inovare". Evenimentul organizat de Patronatul Serviciilor Private din România...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019