Ploaie de stele căzătoare pe cerul României, cu maximum de vizibilitate, în noaptea de sâmbătă spre duminică! Fenomenul a început în 17 iulie, dar, acum, Perseidele pot fi văzute cu ochiul liber, în zonele fără poluare luminoasă. Potrivit space.com, vom mai putea vedea stele căzătoare până în 24 august. Meteorii au fost numiți ”Perseide” datorită faptului că par să se îndrepte spre Pământ dinspre constelația Perseus. ”Steaua căzătoare” este, de fapt, o dâră luminoasă lăsată pe cer de o particulă cu un diametru de sub un milimetru, care, prin frecarea cu atmosfera Pământului, emite lumină, prin ionizare. Pentru o fracțiune de secundă, fenomenul numit de astronomi ”meteor” poate fi zărit cu ochiul liber. Potrivit astronomilor, Perseidele sunt, de fapt, resturi lăsate în urmă de cometa 109P/Swift-Tuttle, pe care Pământul, în timp ce se rotește în jurul Soarelui, le întâlnește în același punct al orbitei sale, în perioada iulie-august. În condiții ideale, departe de luminile orașelor, pot fi văzuți până la 100 de meteori pe oră. Din orașe pot fi zăriți doar până la 20 de meteori pe oră.
Mii de romani au preferat, in noaptea de joi spre vineri, sa vada ploaia de stele. Denumite dupa constelatia din care vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.
Potrivit specialistilor, dâra luminoasa de pe cer este lasata de o particula de praf cosmic sub un milimetru diametru ce arde în atmosfera Pamântului, la frecarea cu aerul.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019