În vreme ce unele zone din țară traversează o perioadă de cutremure frecvente și neobișnuite, Curtea de Conturi scoate la suprafață statistici îngrijorătoare! Aproximativ 15% dintre spitalele din România sunt încadrate într-una dintre cele patru clase de risc seismic, potrivit unui audit realizat de Curtea de Conturi. Mai mult de jumătate dintre clădirile cu rol de unitate spitalicească din România sunt mai vechi de 60 de ani, 10 dintre acestea având chiar peste 100 de ani. Totodată, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu" din Capitală, respectiv Spitalul Județean Clinic de Urgență "Sf. Spiridon" din Iași au în administrare 10 clădiri încadrate în Clasa de risc seismic 1, care prezintă susceptibilitate de prăbușire în cazul unui cutremur.
OANA DINȚICĂ, reporter
"Aproape jumătate dintre unitățile sanitare nu au autorizație de securitate la incendiu sau nu au mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu funcționale. Același audit mai arată că 75% din totalul fondurilor alocate în ultimii ani spitalelor aflate în rețeaua Ministerului Sănătății au fost destinate cumpărării de aparatură medicală și doar 25% pentru construcții, modernizări, consolidări sau reparații capitale ale clădirilor."
De asemenea, rezultatele analizei mai arată că în ceea ce privește managementul resurselor umane, deși salariile personalului medical s-au triplat în perioada 2014-2021, deficitul de personal s-a menținut. Astfel, în perioada menționată, gradul mediu de ocupare de către medici a posturilor vacante a fost de 72%, iar al asistenților medicali de 80%.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019