O nouă decizie a Ministerului Sănătății vine să dea peste cap întreaga activitate medicală. Din a doua jumătate a anului, spitalele nu vor mai avea voie să achiziționeze medicamente și materiale sanitare pe cont propriu. Asta pentru că totul va fi cumpărat printr-un sistem centralizat, la București. Astfel, ministerul sănătății va cumpăra necesarul fiecărei clinici, prin licitații organizate la nivel național. Măsura a fost luată cu scopul de a elimina fraudele managerilor, care cumpărau consumabile la suprapreț.
RAED ARAFAT, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Dacă luăm stentul, dacă luăm stimulatoarele cardiace, dacă luăm defibrilatoarele care se implanteazã, care sunt extrem de scumpe și dacã reușim să avem o economie de 5%, de 10% înseamnã că asta este 5% sau 10% în plus de pacienți tratați."
Chiar și așa, producătorii de medicamente avertizează că măsura poate avea efecte dezastruoase pe termen lung. Furnizorii și producătorii care nu vor câștiga licitațiile ar putea intra în faliment, iar câștigătorii, rămași singurii pe piață, vor mări automat prețurile. La acestea se mai adaugă și întârzierile în aprovizionare sau lipsa unor materiale necesare spitalelor.
prin telefon: LAURENȚIU MIHAI, director, A.P.M.G.R.: "Trecerea de la mulți furnizori care vând produse în licitații mai multe la o licitație care va fi câștigată de unul sau doi furnizori mari cu siguranțã că lasă fãră obiectul muncii pe cei care nu câștigă. (...) La fel de mult poate afecta și furnizorul de servicii medicale, respectiv spitalul."
prin telefon: MONICA POP, director, Spitalul de Oftalmologie București: "Din păcate sunt firme care merg la licitație dar nu au în stoc numărul de materiale care se licitează (...) deci trebuie foarte serios controlate aceste firme (...) pentru cã este foarte greu la mijlocul contractului să te trezești că nu mai au și se întâmplă în mod frecvent asta."
Oficialii din Minister spun că se așteaptă la economii prin implementarea acestei măsuri. Primele licitații centralizate ar putea avea loc în luna iunie.
Greșeala unui angajat din Ministerul Sănătății a pus pe jar toate spitalele din țară. El a înțeles greșit un mesaj pe care trebuia să-l transmită către unitățile sanitare, așa că managerii s-au trezit cu o directivă...
Pandemia de COVID-19 a afectat și piața de medicamente! Astfel, românii cumpără mai puține cutii de la lună la lună, consumul scăzând cu 16,6%, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piață...
Veste bună pentru pensionari! Guvernul a majorat plafonul de la care pensionarii vor beneficia de medicamente compensate cu 90%. Astfel, de la 1 septembrie, vor beneficia de compensare 90% la medicamente...
Sistemul informatic din sănătate pare bolnav cronic! C.N.A.S. a anunțat că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.
Atac cibernetic în spitalele din România! Ministerul Sănătății a transmis o avertizare către toate unitățile sanitare din țară, după ce hackerii amenință sistemului informatic din sistemul sanitar. Alerta a fost dată în urma...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019