Românii care suferă de diabet au la dispoziție un nou sistem de monitorizare continuă în timp real a glucozei. Acesta elimină nevoia de înțepare dureroasă a degetelor și asigură o gestionare mai ușoară și eficientă a bolii. Sistemul este disponibil prin Programul Național de Diabet, dar și prin achiziții private.
RADU PUTERE, reprezentant importator sistem "Dispozitivul are două componente principale, senzorul și transmițătorul. Senzorul este componenta care se atașează pe piele, iar firul senzorului intră subcutanat cu ajutorul unui autoaplicator. Pe el se pune transmițătorul care preia informațiile glicemice de la senzor și le transmite în timp real către o aplicație dedicată sau către un dispozitiv dedicat, un receiver."
Printre persoanele cu diabet din România se numără și actorul Dragoș Bucur.
DRAGOȘ BUCUR, pacient cu diabet "Ai nevoie de fapt de niște informații, să știi ce mănânci și câți hidrați conține mâncarea respectivă, ai nevoie să știi care este necesarul de insulină pentru fiecare 10 hidrați, ce tip de absorbție au hidrații și cât ai glicemia, dacă se poate în timp real."
Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, medicul Gabriela Radulian, atrage atenția asupra faptului că boala trebuie tratată corespunzător, deoarece implică multe complicații.
GABRIELA RADULIAN, președinte, SRDNBM "Șapte din 10 diabetici nou diagnosticat au cel puțin o complicație a diabetului zaharat, ceea ce spune foarte mult legat despre educația populației. Noi cu toții trebuie să facem front comun și să informăm populația să creăm aceste verigi ale educației care să conștientizeze ceea ce înseamnă diabetul zaharat astăzi. Și mai am un mesaj pentru dumneavoastră legat de faptul că diabetul zahar, prin prisma complicațiilor cronice asociate, scade speranța de viață, în medie, cam cu 10 ani."
Diabetul reprezintă una din cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI și afectează sute de milioane de oameni, la nivel mondial. În România sunt peste 1.100.000 de pacienți cu diabet, dintre care peste 300.000 sunt insulino-dependenți.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019