Date companie
 
 
 
 

Sprijin pentru persoanele vulnerabile

RSS Știri
 
 
Data publicării : 6 Septembrie 2024
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : persoane cu dizabilitati
 

În România, dezbaterea privind acreditarea centrelor private de îngrijiri pentru persoanele cu dizabilități a stârnit recent numeroase controverse. În contextul noilor reglementări stricte și al cerințelor riguroase pentru obținerea licențelor, multe dintre aceste centre private riscă să nu mai poată funcționa, lăsând persoanele vulnerabile în pericol de a fi trimise acasă sau, în cel mai rău caz, de a ajunge pe străzi. Conform standardelor impuse de Ministerul Muncii, centrele private trebuie să îndeplinească criterii stricte privind calitatea serviciilor, resursele umane și infrastructura pentru a primi acreditarea necesară funcționării legale. Aceste măsuri sunt destinate să asigure condiții optime pentru beneficiari, dar pun și presiune asupra centrelor care, adesea, nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a se conforma cerințelor. Așa că nu e de mirare că obținerea licenței de funcționare s-a transformat într-o adevărată sărbătoare pentru centrele care reușesc să îndeplinească toate condițiile.

DANIEL NEDELEA, kinetoterapeut

"Este o mare bucurie pentru noi deoarece după o muncă asiduă, o muncă grea, am reușit în sfârșit să obținem licența pentru centrul nostru pentru persoanele cu dizabilități."

IULIANA GHEORGHE, director centru de îngrijiri și asistență

"După o perioadă cu multe emoții, cu stres și instabilitate, eram puși în situația să facem un anunț ca de la data de 30 august să desființăm centrul de îngrijire și asistență. Spre bucuria noastră, a tuturor, am fost evaluați și am obținut un punctaj maxim pentru persoane adulte cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și am primit licență pentru cinci ani. Este un motiv de bucurie, am înștiințat aparținătorii. Sunt entuziasmați. Prin urmare, sloganul este 'Nimeni nu pleacă acasă'."

CRISTINA CERCEL, aparținător

"Eram foarte îngrijorați pentru că exista posibilitatea ca toți copiii să meargă acasă și astăzi am primit o veste foarte bună, căminul are licență pe cinci ani și este o stare de liniște pentru noi toți pentru că sunt foarte bine îngrijiți aici."

În prezent, în România există un dezechilibru între numărul centrelor de stat și al celor private, cu aproximativ 16.000 de persoane adulte cu dizabilități internate în centre de stat și alte câteva mii în centre private. Închiderea acestor centre ar putea duce la o criză socială, multe familii nefiind capabile să ofere îngrijirea necesară acasă. Recent, Ministerul Muncii a organizat o dezbatere publică pe tema acreditării și standardelor minime de calitate, unde s-a discutat despre dificultățile întâmpinate de centrele private. În acest context, autoritățile au subliniat necesitatea unor soluții flexibile pentru a evita închiderea acestor centre și expunerea persoanelor cu dizabilități unor riscuri majore. Această situație a scos la iveală tensiuni între autorități și furnizorii privați de servicii sociale, care susțin că se impun reforme urgente în sistem.


Sprijin pentru persoanele vulnerabile

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2