Mai sunt doar două zile până la împlinirea unui an de la invazia rușilor în Ucraina, invazie care a provocat cel mai mare exod al populației din istoria postbelică a Europei. Sumbra aniversare a fost marcată, miercuri, de Fundația World Vision România, la centrul de refugiați de la Romexpo, cel mai mare hub de servicii din țară pentru oamenii care au fugit din calea războiului.
RAED ARAFAT, șef DSU ”Am văzut o muncă integrată, foarte bine pusă la punct. Asta este partea frumoasă a lucrurilor care, pot să spun, a arătat o modalitate de solidaritate fără precedent. Iar societatea noastră a arătat că se poate, se poate de la nivelul cel mai înalt, de la nivel guvernamental, până la nivelul, la firul ierbii, al voluntarului individual, că poate să lucreze împreună.”
Pentru cei mai vulnerabili dintre refugiați, copiii, au fost instituite 13 centre Happy Bubble în România, dintre care cinci în București.
LIGIA DECA, ministrul Educației ”Ministerul Educației, încă din prima săptămână de după conflict, a reușit să pună la punct legislația în așa fel încât să garantăm accesul lor la sistemul românesc de educație, în diferite forme. În acest moment, conform raportărilor din partea inspectoratelor, sunt repartizați, cu statut de audienți, în sistemul de învățământ preuniversitaa, deci în școli, 3.781 de minori, 1.328 la nivel preșcolar și aproape 2.500 de elevi. Alți aproape 1.000 de elevi sunt deja înscriși cu statut uzual de elevi.”
COSMINA SIMEAN, director, DGASMB ”Sunt niște centre în care creăm contexte de învățare, și de spații pritenoase pentru copii, unde ei se simt bine, se simt în siguranță și au ocazia să învețe foarte multe lucruri. La fel și mamele care accesează aceste centre, au parte de servicii de informare și consiliere și de suport psihologic și timp pentru ele.”
CRISTINA, refugiată ”Dacă mi-aș permite, din partea la toți refugiații ucraineni, că ne-ați oferit, ne-ați sprijinit și acum avem dreptul și avem, cumva, posibilitatea să le dăm o viață mai bună. La copiii mai mari, să le dăm posibilitatea să învețe, să fie oameni cărturari. La cei mici, avem posibilitatea să le fim alături și să nu vadă nemernicia care se face acum în Ucraina, să nu sufere de război și să aibă o viață mai normală.”
Peste 3.250.000 de refugiați ucraineni au intrat în România, de la momentul izbucnirii războiului. Dintre aceștia, circa 110.000 au rămas în țara noastră, aproape jumătate fiind copii. Potrivit reprezentanților organizației, la centrul de la Romexpo vin, zilnic, între 1.000 și 2.500 de mame și copii.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019