Un studiu B.N.R. cu privire la ”taxa pe lăcomia băncilor” scoate în evidență efecte devastatoare. Banca Națională a României a analizat efectele Ordonanței de Urgență 114, pe care le-ar avea, dacă ar fi aplicată în forma actuală, asupra băncilor, creditării și economiei României. Impactul estimat conform scenariului de bază, aplicând taxa de 1,2% pe toate activele financiare, arată că va rezulta un impact masiv în 2019 care se va accentua anul viitor. În studiu se menționează că taxa pe activele financiare implementată în România se încadrează în categoria taxelor ce au ca scop acoperirea deficitului bugetar, similar unor țări precum Polonia, Ungaria, Slovacia, Marea Britanie și Austria.
COSMINA STOIAN, reporter ”Potrivit studiului Băncii Naționale a României asupra Ordonanței 114, băncile vor pierde miliarde de lei, accesul la creditare pentru firme și populatie va fi mult îngreunat, iar indicatorul de solvabilitate va scădea. Per total, se va ajunge la scăderea creșterii economice cu 0,64 puncte procentuale în 2019 și cu 1,07 puncte procentuale în 2020, se mai arată în studiul BNR.”
Senatorul PNL Florin Cîțu susține, într-o postare pe pagina sa de socializare, că documentul BNR i-a fost prezentat lui Liviu Dragnea. Liberalul precizează că, în momentul în care liderul PSD a fost pus față în față cu cifrele, i-a chemat de urgență în biroul său pe Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov, cei care în ciuda avertismentelor repetate au anunțat de fiecare dată că nu renunță la măsuri. În timpul întâlnirii cu Dragnea, Teodorovici și Vîlcov ar fi dat, însă, vina pe Comisia de Prognoză, susținând că instituția i-a asigurat că efectele ordonanței vor fi doar pozitive. În aceași postare, Florin Cîțu susține că studiul B.N.R. reprezintă dovada că PSD știa de efectele devastatoare ale acestei ordonanțe, dar i-a mințit pe români.
Crește interesul băncilor pentru negocierile cu consumatorii! Anul 2024 a însemnat, comparativ cu 2016, o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi împreună cu conciliatorii o soluție pentru rezolvarea problemelor semnalate, conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Astfel că, anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Conform CSALB, 301 de cereri au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator.
Retragere, în PNL! Fostul lider al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat că demisionează din Senatul României, dar nu a oferit detalii cu privind la motivele care l-au determinat să ia această hotărâre.
Liderii PNL reuniți, duminică, în ședința Consiliului Național, au validat candidatura comună din partea coaliției a lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Decizia a fost votată în unanimitate. ”Sunt fericit să ducem...
Protest uriaș în București, de Ziua Unirii! Conform unor estimări, peste 30.000 de oameni, cadre militare în rezervă, polițiști, silvicultori, ceferiști, mineri, energeticieni, siderurgiști și angajați din alte domenii, au participat, vineri...
”Ordonanța trenuleț”, care cuprinde măsurile de austeritate asumate de coaliția de guvernământ, a a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică de la 1 ianuarie. Ordonanța prevede creșteri de taxe...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019