Sute de fermieri au luat cu asalt centrele APIA din Bacău, ca să ceară ajutor financiar pentru culturile afectate de seceta din ultimele luni. Agricultorii care au lăsat pe ultima sută de metri depunerea cererilor dau acum vina pe primari. Potrivit fermierilor, edilii nu i-ar fi anunțat la timp că termenul limită în care pot să solicite banii se apropie de final.
AMBIANȚĂ (aglomerație la ușă)
VOX: "Acum am auzit si eu cã cere acte aici. Am auzit de prin vecini, din sat. Primãria e departe de mine."
VOX: "Una, cã n-am stiut. Am fost plecat din localitate. Și al doilea, am fost cu culesul pe câmp nu aveam timp."
VOX: "Foarte aglomerat. Da' ce sã facem? Stãm asa la rând."
De cealaltă parte, reprezentanții Direcției Agricole spun că au dus o campanie susținută de informare a fermierilor.
ȘTEFAN POSTOLACHE, directorul DADR Bacău: "Actiunile de popularizare au fost multiple, începând cu presa, cu media (...) am avut întâlniri si corespondentã cu majoritatea primãriilor de pe raza judetului."
Ajutorul oferit este de o sută de lei pe hectar, pentru cel mult 10 hectare. Până acum, fermierii din județul Bacău au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură aproximativ șase mii de cereri de acordare a sprijinului financiar pentru o suprafață de 23 de mii de hectare.
Mișcările sociale iau amploare, în România! După valul de proteste declanșate de polițiști, ceferiști, angajați din Sănătate și mineri, fermierii ies și ei în stradă, nemulțumiți de lipsa sprijinului financiar din partea statului.
Canicula afectează oamenii, dar și culturile agricole, în special în zonele în care sistemul de irigații a fost distrus. Este și situația județului Mehedinți, în special zona de sud, chiar în vecinătatea Dunării.
Teodosie rămâne sub control judiciar, a decis, astăzi, instanța Curții de Apel Constanța. Arhiepiscopul Tomisului este cercetat de DNA pentru luare de mită și folosirea cu rea-credință de documente false. Tot astăzi, judecătorii au înlăturat ca temei al măsurii preventive infracțiunea de luare de mită, decizia...
Seceta din acest an a făcut un adevărat dezastru pe câmp, în majoritatea regiunilor țării! În județul Dolj, sute de mii de hectare de culturi au fost distruse, iar fermierii nu știu cum își vor recupera pierderile. Porumbul și floarea soarelui s-au uscat pe câmp, iar crăpăturile din pământ sunt de aproape jumătate de metru.
Seceta face ravagii în România! În județul Ialomița, culturile de floarea soarelui și porumb sunt compromise și se estimează că producția va fi la jumatate față de anul trecut. În Buzău situația este la fel de alarmantă. Pamântul este atât de uscat, încât a crăpat și cultivatorii spun că nicio ploaie nu ar mai putea salva nimic.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019