Lacrimi și deznădejde la 3 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv in urma caruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Sute de bucureșteni au aprins o lumânare în memoria victimelor iar un sobor de preoți a organizat o slujbă de comemorare a acestora.
COSMINA STOIAN, reporter
În urmă cu trei ani în seara zilei de 30 octombrie, se producea una dintre cele mai grave tragedii din România ultimelor decenii: incendiul din clubul „Colectiv”. A fost un eveniment șocant, care a traumatizat o țară întreagă și care, după 3 ani, continuă să aducă durere și să provoace frustrare: justiția nu a stabilit inca niciun vinovat.
"Pe al doilea rând de fotografii este o fată cu breton, Ioniță Cătălina, fiica mea, pe rândul de sus, în stânga este Alexandru Mihai, ginerele meu. El cânta în formație, iar ea trebuia să fie acoloo. Ce s -a întâmplat, se știe. A urmat durerea de 3 ani, o durere de piatră, care, ne-a transformat, chiar dacă am urmat niște ședițe de psihoterapie. Fiind și singurul copil, vă dați seama că durerea apasă foarte tare. Au trecut 3 ani și nu s-a rezolvat nimic. Avem speranță cu schimbarea judecătorului că este mai tânăr, că nu trece cu vederea. "
"A murit la spital pe 16 noiembrie de o pneumonie cu germeni din spital, cum au murit toți cei 4 care au rămas în această unitate sanitară. A făcut bronho-pneumonie cu cele 3 tulpini rezistente. Una dintre fete apucase să fie transferată în Germania și ea avea aceeași floră ca în spitalul românesc care nu era pregătit să primească urgențe de gradul acesta. Ioana avea o comă neurologică, a făcut un stop cardiac resuscitat undeva aici pe trotuar, avea 1% arsuri, avea 18 ani, era sănătoasă. Oamenii ăștia erau niște oameni tineri, care tratați într-un spital civilizat, nu ar fi făcut în niciun caz bronho-pneumonie cu germeni de spital. M-am comportat ca un părinte care se uita la cei care ieșeau de la reaminare ca la niște mesageri ai lui Dumnezeu. Ei nu aveau logistica necesară de a trata asemenea pacienți."
La fața locului in aceea noapte au murit 26 persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 38 de persoane, numărul victimelor ajungând la 64 .Un supraviețuitor al incendiului este a 65-a victimă după ce s-a sinucis la aproape doi ani de la tragedie; prietena lui murise în club. Printre cei care și-au pierdut viața în urma tragediei erau artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album.
Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.
S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare...
Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.
Statul român ar putea plăti tratamentele victimelor incendiului de la Colectiv pe durata întregii vieți a acestora, atât în țară cât și în străinătate. Plenul Senatului a aprobat propunerea legislativă referitoare la acordarea...
4 ani mai târziu au venit condamnările în cazul Colectiv, în urma căruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Sentințe grele pentru patronii clublui dar și pentru administratora firmei de artificii sau pentru pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București care au verificat localul, fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de securitate la incendiu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019